Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Activităţi DSVSA Bihor pentru prevenirea practicilor frauduloase


În temeiul legislației naționale și comunitare care stabilește atribuțiile și competențele Direcției sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor Bihor, ca autoritate competentă în domeniul siguranței alimentelor și sănătății animale, DSVSA Bihor în cadrul Planului de acțiune elaborat pentru luna decembrie 2016, a desfășurat în această perioadă activități de control și consultanță pe două paliere:
I. Activități pentru prevenirea practicilor frauduloase de punere în vânzare a alimentelor, potențial dăunătoare consumatorilor, respectiv de prevenire a apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară la om prin consumul unor sortimente diverse de alimente tradiționale
În cadrul acestor acțiuni au fost realizate peste 50 de controale care au vizat în special operatorii alimentari care desfăşoară activităţi de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.) și de comercialzare a cărnii ( carmangerii şi măcelării), fiind aplicate un număr de 11 sancțiuni contravenționale, din care 5 amenzi în valoare totală de 9800 lei. De asemenea, s-a dispus retragerea de la consumul uman a unei cantități totale de 9684 kg carne și produse din carne improprii consumului uman.
De asemenea în această perioadă prin centrele speciale de permanență înființate de către DSVSA Bihor în tot județul au fost efectuate un număr total de 2589 examene de specialitate în scopul depistării parazitului Trichinela spp în carnea de porc domestic și cea de porc mistreț. Aceste rezultate sunt îmbucurătoare pe de o parte pentru că numărul persoanelor care solicită efectuarea acestor examene a crescut cu peste 20% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, iar pe de altă parte nu au fost depistate cazuri pozitive, fapt ce denotă o îmbunătățire a gradului de risc epidemiologic, reprezentat de această boală. Totuși recomandăm în continuare tuturor cetățenilor județului Bihor, să solicite efectuarea acestei examinări în cazul tuturor porcilor sacrificati în gospodăria proprie, respectiv să nu achiziționeze produse alimentare decât din spații autorizate sanitar veterinar.
II.Activități sanitare veterinare de prevenire a apariției influenței aviare pe teritoriul județului Bihor
În cadrul acestor activități, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au verificat starea de sănătate a peste 83 000 păsări aflate în peste 1000 gospodării private situate în zona de supraveghere privind influența (gripa ) aviară. De asemenea în aceiași zonă au fost verificate privind implementarea măsurilor de prevenire a influenței aviare un număr de 9 ferme comerciale de păsări în care sunt staționate peste 1100000 capete păsări. În urma acestor controale nu s-au depistat cazuri de îmbolnăvire a păsărilor în raport cu gripa aviară. În cadrul acestor controale personalul DSVSA Bihor a oferit și consultanță de specialitate, atât persoanelor fizice, cât și deținătorilor fermelor comerciale, cu privire la aspetele generale de biosecuritate, respectiv la măsurile minime necesare a fi aplicate pentru a prevenii apariția gripei aviare.

Dr.Remus Moţoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *