Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Albumul Neoromânesc – „Oameni. Istorie. Credință”, omagiu adus episcopului Valeriu Traian Frențiu


Joi, 30 mai a.c, a avut loc lansarea albumului „Neoromânesc – Oameni. Istorie. Credință”, eveniment desfășurat în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea.

Volumul face parte din proiectul „Orașul cu 1000 de chipuri” al Asociației Culturale Ars Nobilis și este finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor.

Deschiderea evenimentului a fost facută de Rodica Indig, coordonatoarea albumului, care a oferit câteva informații despre volumul lansat. „Acest album este despre un stil neoromânesc, dar este și despre un episcop, Traian Frențiu și despre calitatea sa de ctitor, este vorba despre clădirile în stil neoromânesc, care se găsesc în Oradea și pe întreg cuprinsul Eparhiei de Oradea. Este vorba și despre un arhitect, singurul pe care l-a angajat episcopul, ca să ducă la îndeplinire acest plan de intregrare în arhitectură a acestui stil neoromânesc. Altă particularitate este că toate aceste clădiri au fost realizate în perioada interbelică”, a subliniat Rodica Indig.

La realizarea albumului au colaborat și directorul Muzeului Tării Crișurilor, Aurel Chiriac, doamna Ramona Novicov, critic și istoric de artă și Florin Sicoș, fotograf.

„Foarte inspirat acest tittlu ”Neoromânesc”. Stil neoromânesc este esența lui eclectic, în primul rând pentru că se revendică de la un alt stil extrem de prestigios. Este una dintre marile sinteze, poate cu siguranță cea mai strălucită sinteză din arta românească, cea înfăptuită de Constantin Brâncoveanu. A doua mare sinteză, cea a lui Ștefan cel Mare, deci vorbim de figuri ilustre de primă mărime ale istoriei României, care au considerat că arta este o armă la fel de eficientă ca și tăișul armelor de luptă. Încununează o spiritualitate, încununează o credință, o inteligență care ajunge la o maturitate creatoare. De ce în Ardeal? Ardealul a avut cea mai mare nevoie de această expresie artistică, pentru că, repet, era legitimarea apartenenței la o spiritualitate, mult mai profundă decât cea de răsărit și apus, la izvorul spiritului românesc și de aceea apar foarte multe biserici integrate din perioada interbelică și care au o tipologie destul de diversă”, a precizat Ramona Novicov.

”Vreau să încep cu ceea ce scris domnia sa, preasfințitul Virgil Bercea, legat de această carte: ”Avem convingerea că în momentele de pace, parcurgând aceste pagini, vom găsi, fiecare dintre noi, mulțumirea rememorării realizărilor înaintașilor noștri mărturisitori, dar și bucuria estetică a punerii în pagină a acestor artificii”. Este un mare adevăr și sunt convins că toți cei care vor răsfoi de acum înainte cartea, vor fi mulțumiți de ceea ce le oferă albumul ca și informație și în același timp ca și imagine”, a subliniat Aurel Chiriac.

În final, a luat cuvântul PSS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, care a amintit despre martirirul episcopului Valeriu Traian Frențiu, sub pastorația căreia s-au ridicat o serie de edificii de cult în stil neoromânesc pe raza Eparhiei de Oradea.

 

Iuliana Golieaș,

Studentă anul I, Jurnalism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *