Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Alegeri prezidențiale. Corespondență din Republica Moldova


Astăzi, în prima zi din noiembrie, în Republica Moldova se desfășoară alegerile pentru președintele țării, care reprezintă cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea independenței. În cursă au fost înregistrați opt concurenți electorali, desemnați de șapte formațiuni politice din opoziție și actualul președinte în calitate de candidat independent.

Oamenii își pot exercita dreptul la vot în 2004 secții de vot de pe teritoriul țării și 139 peste hotare. Numărul buletinelor de vot este de  2.934.017 dintre care 556 mii sunt repartizate peste hotare. În România au fost deschise 13 secții, dintre care una în Oradea, care a primit 3.000 buletine de vot. Cele mai multe sunt în Italia – 29 la număr, urmează Federația Rusă cu 17, SUA – 12, Franța – 8, Marea Britanie – 7, Germania – 6 , Spania – 5.

În Republica Moldova mandatul de președinte este valabil 4 ani. Potrivit Constituției, pentru a fi câștigător din primul tur acesta trebuie să obțină 50%+1 dintre alegătorii prezenți la urne. Dacă nici un candidat nu obține majoritatea simplă, se va organiza al doilea tur în data de 15 noiembrie.

Anterior, în 2016, actualul președinte Igor Dodon a câștigat mandatul din al doilea tur cu 52,11% față de lidera PAS, Maia Sandu, cu 47,89%.

Conform raportărilor, la ora 15:30, prezența la vot s-a constituit în 31,25%, în comparație cu anul 2016, când a fost de 37,89%. Un tânăr pe nume Mocanu Dorin și-a argumentat exercitarea dreptului de vot: „Am venit să votez deoarece noi, ca tineri, dorim să facem o schimbare în stat. Pentru a ne manifesta punctul de vedere și pentru a fi auziți”. Iar întrebat la ce se așteaptă de la alegeri acesta într-o formă ușoară de umor a zis „Să boțim culiocul”. Aceasta a devenit o frază virală în rândul tinerilor datorită faptului că actualul președinte, în timpul anului curent, ar fi primit o pungă neagră cu bani.

Și în Oradea oamenii și-au exercitat activ dreptul de vot încă din primele ore ale dimineții, iar la ora 17:00 au fost înregistrate 240 voturi. Secția de vot a fost amenajată în cadrul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură.

Potrivit sondajului realizat de Barometrul Opiniei Publice în perioada 8-20 octombrie, lideri rămân a fi actualul președinte, Igor Dodon, cu aproximativ 23%, și candidata partidului PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), Maia Sandu, cu aproape 20%. Imediat după, urmează Renato Usatîi, candidat al formațiunii Partidul Nostru cu 11%. La sondaj au participat 1.124 de respondenți având o marjă de eroare de 3%.

 

Elena FENDIC, studentă la Jurnalism, anul III

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *