Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Turul II


Astăzi, la două săptămâni după primul tur al alegerilor, se desfășoară cel de al doilea în care cetățenii Republicii Moldova vor decide cine îi va reprezenta pentru următorii 4 ani.

Pentru fotoliu de președinte candidează primii 2 clasați în primul tur, lidera partidului PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) Maia Sandu și candidatul independent Igor Dodon susținut de PSRM (Partidul Socialist din Republica Moldova).

În acest scrutin electoral nu există un prag de validare, respectiv, indiferent de numărul de persoane care astăzi își vor exercita dreptul de vot, alegerile vor fi considerate valide. Cetățenii se pot prezenta la secțiile de votare începând cu ora 7:00 și până la ora 21:00. Accesul în secțiile de votare este permis doar cu mască, care va fi oferită la intrarea în secție, și cu propriul pix.

La fel ca în primul tur CEC (Comisia Electorală Centrală) a pus la dispoziție 2.004 secții de vot pe teritoriul țării și 139 secții peste hotare.            Dintre care 13 în România, inclusiv una dintre acestea în Oradea. Secția a fost amenajată în cadrul Facultății de Construcţii Cadastru şi Arhitectură pe  str. Barbu Delavrancea, nr. 4 clădirea D+4E / Parter. Estimativ în Oradea ar locui peste 1000 persoane, printre care o mare parte sunt elevi și studenți astfel că secția a primit numărul maxim de buletine de vot conform legii, adică 3000.

Fostul președinte al Asociației Stdenților și Elevilor Basarabeni din Oradea, Nicolae Merticari, ne-a declarat ca:  ”Până la 17:00 și-au exercitat dreptul la vot cca 300 de oamneni, numărul fiind mult mai mare decât în primul tur. Ca reprezentant al diasporei mă aștept la rezultate mult mai bune decât în turul anterior. Având în vedere situația de la moment constat că acest lucru deja este vizibil. Cetățenii sunt mai mobilizați, fapt care îl observ și la secția de votare din Oradea.

Și în turul doi diaspora face cozi imense în fața secțiilor de vot. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), în prezent sunt înregistrate aglomerații la unele secții de votare din străinătate din următoarele state: Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie, Israel. În jurul orei 17:00 a fost înregistrată o prezență la vot de 44.83 %, ce este semnificativ mai mare față de turul unu.

Sondaj realizat de către CBS-Axa, la comanda Watchdog.md arată că pe 15 noiembrie, Maia Sandu ar acumula 51,5% din voturi, depășindu-l pe Igor Dodon, pentru care ar vota 48,5%. Un alt sondaj efectuat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova arată o luptă crâncenă dintre cei doi candidați, pe care îi despart doar câteva voturi, Igor Dodon ar acumula 50,5% iar Maia Sandu – 49,5%. Sociologii „Barometrul Electoral – ediția lunii noiembrie”, efectuat de către Date Inteligente (iData) nu au prezentat cine ar fi favorit în scrutinul din 15 noiembrie, menționând că rezultatele pot fi obținute doar contra plată.

Reamintim că în primul tur pe locul unu sa clasat Maia Sandu cu 36,16% din voturi, iar al doilea loc a fost ocupat de Igor Dodon cu 32,61%.

 

Elena FENDIC, Jurnalism, Anul  III

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *