Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ansamblul urban omagial Art Nouveau la Universitatea din Oradea


În seria de activități dedicate Zilei Mondiale „Art Nouveau”, campusul Universității din Oradea, a găzduit, joi, 10 iunie 2021, prezentarea proiectului de amenajare a unui spațiu urban dedicat arhitecților Vágó József și Vágó László. Acest ansamblu urban va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative pentru stilul Art Nouveau, recuperate de pe diverse amplasamente din oraș, ce urmează a fi restaurate. Pentru început este vorba de o coloană și câteva fragmente dintr-un parapet, care au făcut parte din ansamblul urban pus în operă de Vágó László, la 1911, în centrul Oradiei, azi Piața Unirii.

Cu ocazia Zilei Mondiale „Art Nouveau”, reprezentanții Universității din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și cu fundația „Oradea Heritage”, au marcat începerea lucrărilor de amenajare a acestui ansamblu urban dedicat stilului Art Nouveau și importanților săi exponenți orădeni, Vágó József și Vágó László.

Decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, a Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. Marcela Florina Prada, coordonatoarea proiectului, reamintește că ansamblul urban Universitatea din Oradea, fosta Școală de Jandarmi, este monument istoric de categoria A. „Ideea ansamblului urban din campus s-a născut ca rod a colaborării continue pe care o avem cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor «Oradea Heritage» și deoarece clădirile Universității din Oradea sunt parte a circuitului internațional al monumentelor Art Nouveau. Ansamblul a fost gândit ca un muzeu în aer liber și ca un omagiu familiei de arhitecți Vágó, cărora le datorăm copleșitoarea densitate de clădiri aparținând acestui stil pe care le are Oradea”.

Conf. univ. dr. Ramona Adela Novicov, profesor în cadrul Departamentului de Arhitectură, spune că, la început de secol XX, arhitectul Vágó László crea, la Oradea, clădiri și elemente de arhitectură extrem de moderne, în ton cu avangarda vieneză, cum nu se făceau prea multe în Europa. De exemplu, balustradele concepute de Vágó László sunt caracterizate printr-o geometrie extrem de pură. Vorbim despre un design urban de o valoare excepțională, la scară europeană. Istoricul de artă a mai precizat că ansamblul urban dedicat stilului Art Nouveau din campusul universității orădene va fi completat cu câteva panouri explicative.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Universitatea din Oradea a fost, joi, 10 iunie 2021, gazda unui eveniment dedicat Zilei Mondiale „Art Nouveau”. Este vorba despre deschiderea lucrărilor de amenajare a unui spațiu urban consacrat memoriei arhitecților orădeni Vágó József și Vágó László. Acest ansamblu va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative pentru stilul Art Nouveau, recuperate de pe diverse amplasamente din oraș, care urmează a fi restaurate. Pentru început este vorba de o coloană și câteva fragmente dintr-un parapet, ce au făcut parte din ansamblul urban pus în operă de Vágó László, la 1911, în centrul Oradiei, azi Piața Unirii.

În campusul principal al Universității și-au dat întâlnire specialiști, profesori ai Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, reprezentanții Universității din Oradea, ai Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor «Oradea Heritage», ai Direcției Județene pentru Cultură Bihor, ai Clubului local Rotary „Art Nouveau” și surprinzător de mulți iubitori ai istoriei și arhitecturii orașului Oradea.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a subliniat că instituția de învățământ superior poartă amprenta stilului Art Nouveau, stil în care au fost ridicate cele mai importante construcții ale ei. „Avem nevoie de toți aceia care iubesc acest stil arhitectural, pentru că ne dorim ca toate lucrările de renovare, pe care le vom continua în campus, să fie făcute cu mare atenție față de această prețioasă moștenire culturală”. Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a promis că, nu doar clădirile ce fac parte din rețeaua internațională „Art Nouveau” vor fi reabilitate ținându-se cont de stilul în care au fost ele gândite de Vágó József, ci întregul campus va fi astfel amenajat, cu mobiler și corpuri de iluminat, încât să se creeze un tot unitar din punct de vedere stilistic.

Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Bihor a pus accent pe parteneriatul dintre Universitatea din Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, adăugând că această bună relație de colaborare îi va ajuta și pe studenți „să poată privi altfel patrimoniul orașului”.

Cel care a proiectat ansamblul arhitectural, ș.l. dr. arh. Cristian Pușcaș, a deplâns faptul că, „gradul de cunoaștere al acestui uriaș patrimoniu, reprezentat de ceea ce înseamnă stilul Art Nouveau pentru Oradea, este redus” și, de aceea, spunea el, „orice astfel de inițiativă, precum cea a realizării acestui scuar tematic, e de bun augur”.

Dr. Mircea Pașca, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, a ținut să felicite Universitatea din Oradea pentru că „popularizează ceea ce reprezintă cea mai de seamă operă a arhitectului Vágó, acest ansamblu arhitectural”.

Foarte dedicată patrimoniului Art Nouveau al Oradiei, istoricul de artă, conf. univ. dr. Ramona Novicov, a remarcat că „relicvele” care urmează să fie incluse în ansamblul dedicat memoriei arhitecților orădeni Vágó József și Vágó László sunt „martori care reprezintă expresia și viziunea unor meșteri și arhitecți, de la începutul secolului XX, care luau foarte în serios misiunea și meseria lor”.

Răspunzând întrebărilor presei, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a declarat că la realizarea noului obiectivul cultural vor lucra, benevol, parteneri ai Universității, asociații neguvernamentale voluntari și  prieteni ai instituției.

 

Florin BUDEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *