Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Atenționări de cod galben, de la ANM și INHGA, pentru județul Bihor


Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în perioada 15 decembrie, ora 18 – 16 decembrie, ora 14, județul Bihor se află sub atenţionare meteorologică Cod Galben, fenomenele periculoase vizate fiind “ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, ninsori viscolite în zona înaltă de  munte”.

De asemenea, potrivit atenționării transmise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în intervalul 14 decembrie 2017, de la ora 24 – 17 decembrie 2017, la ora 12, în județul Bihor a fost instituită atenţionarea hidrologică Cod Galben, pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede și Crişul Negru, fenomenele vizate fiind “Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE.” .

În scopul preîntâmpinării unor situații de urgență provocate de fenomenele meteorologice menționate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” recomandă cetățenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, să întrerupă orice activitate în aer liber, să se  adăpostească  în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.

Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

În cazul producerii unei inundaţii:

 • Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi.
 • Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
 • În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare.
 • Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă.
 • Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze.
 • Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
 • Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

 • Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 cm înălţime.
 • Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

După producerea inundaţiei:

 • Ascultaţi informaţiile autorităţilor locale privind alimentarea cu apă potabilă a localităţii.
 • Evitaţi zonele în care mai există apă: apa poate fi contaminată cu benzină, motorină sau resturi de la canalizare; de asemenea, poate fi încărcată electric de la linii de tensiune înaltă sau cabluri electrice căzute la pămant.
 • Evitaţi curenţii de apă.
 • Informaţi-vă în legătură cu zonele în care apele sau retras: drumurile ori podurile ar putea să-şi fi diminuat rezistenţa şi ar putea ceda sub greutatea maşinilor.
 • Nu vă apropiaţi de zonele unde au căzut cabluri electrice şi anunţaţi autorităţile despre aceasta.
 • Întoarceţi-vă acasă, doar dacă autorităţile au permis acest lucru.
 • Fiţi atenți când intraţi în clădirile care au fost inundate: rezistenţa acestora ar putea fi afectată, în special la nivelul fundaţiei.
 • Nu folosiţi instalaţiile de alimentare cu electricitate, apă, gaze decat după aprobarea operatorilor de specialitate.
 • Curăţaţi şi dezinfectaţi toate obiectele care au fost în contact cu apa: există pericolul de îmbolnăviri serioase ca urmare a lipsei igienei şi canalizărilor afectate.

 

Maiorul Camelia Roşca, ISU Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *