Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Şcoala altfel” 2016, la muzeele din complexul „Ţării Crişurilor” Oradea


La sediul din Palatul Baroc al Muzeul Ţării Crişurilor  joi, 14 aprilie,  la ora 12, se vernisează expoziţiile:  Cânepa – de la sămînţă la produsul finit. Tehnică de lucru,  instrumentar şi obiecte textile din  lumea satului bihorean,  alături  de Pași în natură prin colecția de oologie, expoziţii care sunt incluse în programul  „Şcoala altfel” (între 18-22 aprilie).

Prima expoziţie prezintă principalele etape de prelucrare a cînepii (culesul cînepii, topitul, zdrobitul şi meliţatul tulpinilor, pieptănatul fuioarelor, torsul, răşchiatul firelor, spălatul sau “lăutul” firelor, depănatul, urzitul şi ţesutul pănurii), precum şi produsele finite rezultate în urma acestora (piese textile, piese de port popular), relevînd importanţa pe care predecesorii noştri o acordau acestei plante textile. Specialiştii Secţiei de Etnografie au recompus atmosfera locuinţei ţărăneşti de altădată, din prima jumătate al secolului al XX-lea, prin reconstituirea parţială a două interioare ţărăneşti: unul de lucru (cu război de ţesut, leagăn, laviţă, scaune etc.) şi altul de sărbătoare (ştergare, feţe de masă, perne, ţoluri etc.), ambele utilate cu textile specifice (ştergare, feţe de masă, perne, ţoluri etc.), dar şi cu manechine îmbrăcate în costume populare din zona noastră. S-au avut în vedere inclusiv anumite obiceiuri practicate în timpul prelucrării cânepii, cum era şi cel al şezătorii, care este prezentat în cadrul interiorului de sărbătoare.

Grupurile de elevi care vor vizita această expoziţie în cadrul „Şcolii altfel” vor beneficia și de demonstrații în tehnica țesutului efectuate de muzeografi sau de meșteri populari.

A doua expoziţie prezintă colecţia oologică (ouă de păsări), cea mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est, care numără peste 3.600 de ponte (în total 14.500 ouă), aparţinând la 365 genuri şi la peste 660 de specii de păsări. Valoarea ştiinţifică inestimabilă a colecției constă în vechimea ei istorică (majoritatea ouălor fiind colectate la sfîrșitul secolului 19 și începutul secolului 20) și în diversitatea de specii (provenind de pe cinci continente: Europa, Asia, Africa, America de Nord, A. de Sud şi Australia). Cel mai vechi ou aparține unui struț din anul 1860 și provine din Sahara Egipteană. Colecția oologică atestă și faptul că unele specii rare (vulturul sur, cocorul, etc.) nu mai cuibăresc la noi în țară. Colecția documentează și un fenomen deosebit de interesant, parazitismului de cuib la cuc, exemplificat prin pontele unor specii de păsări cântătoare, care vrînd-nevrînd clocesc și ouăle de cuc.

Pe lîngă aceste două expoziţii, tot la Muzeul Ţării Crişurilor, în săptămîna Şcolii altfel se va putea vizita şi expoziţia Valori patrimoniale din colecţia de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Obiecte cultice, Tehnică agricolă. Expoziţia cuprinde un număr impresionant de ouă încondeiate şi icoane pe sticlă din cele mai reprezentative centre meşteşugăreşti de iconari (Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Făgăraşului, Ţara Oltului etc.), prin a căror expunere sînt ilustrate cele mai importante sărbători creştine de peste an (de la Bobotează la Naşterea Domnului). O parte însemnată a expoziţiei este cea de tehnică agricolă, în care sînt prezente obiecte şi instalaţii agricole folosite la cultivarea pămîntului în lumea satului de odinioară.

Şi în cadrul acestei expoziţii, în perioada 18-22 aprilie 2016, elevii vor putea asista la demonstraţii de pictare a icoanelor pe sticlă şi să participe la ateliere de creaţie, în cadrul cărora vor avea prilejul să înveţe tehnica încondeiatului de ouă, alături de un meşter popular invitat sau de specialiştii Secţiei de Etnografie (cei care doresc să participe sînt rugaţi să aducă cîte un ou fiert).

Muzeele memoriale din cadrul complexului muzeal orădean îi aşteaptă pe elevi cu următoarele expoziţii:

La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, expoziţiile: Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul; expoziţia Pantheonul Revistei „Familia”, Seria 1865-1906 şi Primăvara întregirii (din 19 aprilie 2016), precum şi cea dedicată marelui om politic român Aurel Lazăr;

La Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”: expoziţia Seriile Revistei „Familia”.

La Muzeul Memorial „Ady Endre”: expoziţia permanentă.

Dinicu Braghină

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *