Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Beneficiile şi riscurile consumului excesiv de friptură de miel


În urma analizelor de laborator, s-a constatat că 100 de grame de carne de miel au o valoare calorică ridicată de 200 – 300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu. Ficatul dar şi carnea, conţin mult fier, care se absoarbe uşor, apoi zinc şi carnitină, cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Carnea are un conţinut de proteine ridicat dar şi grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 de grame).

Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic – cu boli preexistente – sau în caz de consum excesiv, probleme legate de conţinutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi:  atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie).

Pentru că are un conţinut scăzut de fibre, se recomandă consumul cărnii de miel în asociere cu legume, pentru a preveni constipaţia este de preferat ca stufatul sau drobul să aibă cât mai multă verdeaţă şi orez.

Carnea are un conţinut crescut de lipide, are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită. De asemenea, conţinutul crescut de proteine: predispune la alergii.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri în cazul consumului cărnii de miel: în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar în momentul fierberii şi, pe cât posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg; prepararea cărnii de miel înăbuşita sau pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei; evitarea  asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste.

Ea trebuie asociata doar cu legume.

„La achiziţionare, se recomandă verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare. Nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius”

se mai afirmă într-un comunicat al DSP Bihor.

În situaţia în care după consumul cărnii de miel apar probleme medicale, se recomandă adresarea la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente, în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat.

Vasilică Ichim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *