Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Călugări, satul dintre ponoare”, monografie lansată de Ziua Națională


De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Căminul Cultural din localitatea bihoreană Călugări a avut loc lansarea volumului ”Călugări, satul dintre ponoare”, coordonat de Iosif Tocoian, avându-i ca autori pe: Ana Ilea, Vasile Todinca, Andrei Indries, Mircea Matiuța, Iosif Matiuța, Darius Ionuț Codău, Florian Roman, Ioan Tocoian și Mircea Matiuța, ultimii doi, plecați în lumea fără dor.

Au participat circa 200 de persoane: Daniel Ionuț Codău, Petru Daniel Curta, primarul comunei Cărpinet, Laza Matiuță Liviu și Luca Ciprian Florin, foști deputați în Parlamentul României, săteni și invitați. Și pentru că tot era Ziua Națională, participanții au fost tratați cu bograci și sarmale.

Manifestarea a fost moderată de Iosif Tocoian, notar de stat în Beiuș, fiu al satului Călugări. Acesta a prezentat cartea dar și drumul de la idee până la transpunerea ei în fapt. Apoi au luat cuvântul prof. Ana Ilea, Vasile Todinca, cercetător științific I la Muzeul Țării Crișurilor, prof. dr. Andrei Indrieș, prof. Mircea Matiuța, prof. Iosif Matiuța, preotul paroh Florian Roman și cei doi fii ai stului, foști parlamentari. În final, autorii au acordat autografe. De remarcat faptul că fiecare număr de casă din sat a primit o carte.

În final, Iosif Tocoianu, organizatorul manifestării, a propus Primăriei Cărpinet, cumpărarea casei lui Dumitru Tamaș sau Dâtre, cum îi spuneau localnicii, și transformarea acesteia în Casa Memorială Dumitru Tamaș și Muzeu etnografic al localității Călugări. Cine a fost Dumitru Tamaș? Un personaj fabulos din Călugări, despre care veți descoperi mai multe citind cartea…

Călugări – un sat din sudul județului Bihor, este atestat din anul 1859 și se găsește pe teritoriul comunei Cărpinet. Suprafața sa este de aproximativ 31 kilometri pătrați. Satul este așezat într-o zonă carstică, parțial pe platoul Vașcăului, parțial pe Munții Codru Moma. În perioada socialismului și până în anul 1996 s-a numit Ponoarele. În apropierea localității se găsește Mănăstirea Izbuc și renumitul izbuc Călugări, unic în Europa.

Între 1946 – 1950 pe teritoriul satului a acționat grupul de rezistență anticomunistă format din 13 membri dintre care Tocoian Gavril și Tocoian Alexandru din Călugări. Liderul grupului a fost Ștefan Popescu, ofițer de carieră. Satul Călugări a oferit reprezentanți inclusiv pentru Parlamentul României: Iosif Tocoian, 1990 – 1992, Ciprian Florin Luca, 2008 – 2012, Liviu Matiuța Laza, 2012 – 2016.

Mănăstirea Izbuc a fost înființată prin hotărârea Adunării Eparhiale din 3 mai 1926, ratificată de către Sfântul Sinod pe 13 iunie 1928. La 25 aprilie 1928 are loc slujba de sfințire a terenului deși mănăstirea începuse să se construiască din 1928. Sfițirea mănăstirii a avut loc în cadrul unei mărețe serbări, la 15 august 1932.

Simion Suciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *