Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Drepturile persoanelor cu surdocecitate, la Caravana ”Sensibilitate” de la Oradea


Timp de peste 16 ani, ”Sense Internaţional România” a reuşit să implementeze numeroase proiecte şi programe, toate în beneficiul copiilor cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple, fapt vizibil şi în această perioadă, prin organizarea Caravanei Sensabilitate. Obiectivele acestui proiect sunt promovarea drepturilor persoanelor cu surdocecitate din Romania precum şi atragerea atenţiei în ceea ce priveşte gravitatea acestei deficienţe. Surdocecitatea este o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Ea este o deficiență gravă, multisenzorială, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe, care duce la mari dificultăți de comunicare, orientare, mobilitate și acces la informații.

IMG_4721

’’Ne bucurăm foarte mult că am reuşit să colaborăm cu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal din Oradea, unde am implementat un proiect de intervenţie timpurie. În cadrul proiectului, copilaşii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani au primit intervenţia adaptată tipului de dizabilitate, respectiv stimulare senzorială de văz sau auz şi kinetoterapie’’ a precizat Ramona Antonie, psiholog şi coordonator al programului.

Prin intermediul caravanei care va străbate toată ţara pentru a ajunge în Craiova, Timişoara, Arad, Sibiu, Cluj-Napoca, Buzău, Focşani, Galaţi, Iaşi şi Bucureşti, toţi cei prezenţi îşi vor putea arăta sprijinul pentru demersul Sense Internaţional Romania, semnând Cartea Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate. Prezent alături de echipa sa, a fost şi Vasile Adamescu, rămas în întuneric şi tăcere încă de la vârsta de doi ani. Însă, acest lucru nu l-a îngenuncheat, izbutind prin propriile forţe, să devină un om util societăţii. A reuşit să îşi însuşească alfabetul Block, scrirea cu litere de tipar în palmă, sistem care îi permite să interacţioneze cu oricine.

’’Sunt astăzi, aici, la acest eveniment pentru a promova surdocecitatea şi pentru a lupta pentru drepturile acestor persoane, care în România duc o viaţă foarte grea. În alte ţări ale lumii sunt condiţii foarte bune.’’ a transmis Vasile Adamescu, cu ajutorul interpretului său Viorel Micu.

Conform estimărilor, în România sunt 9.000 de persoane cu surdocecitate, din care 3.000 sunt copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *