Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Colocviile Muzeului Țării Crișurilor


Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, vă invită vineri, 15 decembrie a.c., de la ora 17:00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române 1/A), la un nou eveniment din cadrul Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor. Acesta va debuta cu conferința Biografiile ceaușeștilor – o analiză psihoistorică, susținută de prof. univ. dr. Lavinia Betea, urmată de lansarea cărților Ceaușescu și epoca sa, Editura Corint, București 2021, și Tovarășa. Biografia Elenei Ceaușescu, Editura Corint, București 2021, autoare Lavinia Betea.

Absolventă a Facultății de Istorie ‑ Filosofie și doctor în psihologie al Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, Lavinia Betea este profesor de psihologie socială și politică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și colaborator al TVR. A publicat în calitate de autor sau coordonator peste 20 de volume, aproximativ o sută de articole științifice și peste două mii articole publicistice având ca domenii de interes științific psihologia politică, istoria recentă, istoria orală, comunicare media. În anul 2003 a obținut Premiul ,,Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru cartea Lucrețiu Pătrășcanu – moartea unui lider comunist.

Primul volum, Ceaușescu și epoca sa, apărut la mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist din România, marchează trăsăturile definitorii ale comunismului românesc  odată cu urmărirea evoluției existențiale a celui care, după cum spun zvonurile, a plecat în lume cu gândul măreț de a deveni ,,noul Stalin al României”.  Biografia lui Nicolae Ceaușescu devine astfel o metodă de lucru istoriografică, folosită pentru a analiza toate aspectele unei epoci care s-a vrut de aur. Preocupată de  discursul propagandistic și de realitățile cotidiene, cântărind atent realizările și eșecurile liderului din Scornicești, autoarea tratează aspecte diverse din domeniul politicii interne și externe, economiei, societății, culturii etc.

Tovarășa. Biografia Elenei Ceaușescu este o biografie de excepție, realizată în urma unei vaste cercetări, bazându-se pe documente de arhivă introduse recent în circuitul științific și pe numeroase interviuri cu persoane apropiate cuplului Ceaușescu. Pornind de la ,,Lenuța lui Briceag” din comuna dâmbovițeană Petrești, urmărim evoluția celei care, în secolul celor mai mari descoperiri științifice, o semianalfabetă, își conferă titlul de „savantă de renume mondial”.

Evenimentul va fi moderat de către prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, iar prezentarea volumelor va fi făcută de conf. univ. dr. Florin Ardelean, Universitatea din Oradea, alături de autoare.

Intrarea este liberă în limita a 150 locuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *