Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Din 2017, lumina solară va produce energie electrică în comuna bihoreană Oşorhei


Proiectul Valorificarea surselor regenerabile de energie solară pentru obţinerea energiei verzi, prin realizarea unei capacităţi de producere a energiei electrice de 0,6 MW, cu panouri fotovoltaice, în comuna Oşorhei” a început să se contureze.

Proiectul prevede producerea energiei electrice pentru consumul propriu (consumul de curent pentru iluminatul public al comunei şi pentru instituţiile şi autorităţile care asigură servicii de interes public sau de interes economic general, pentru care Primăria Comunei Oşorhei suportă din bugetul propriu plata energiei electrice consumate).

El vizează introducerea în Sistemul Energetic Naţional (SEN) a energiei produse, fiind respectate câteva condiţii:

1. În operarea proiectului nu se va tarifa producţia de energie electrică către utilizatori şi nu se vor realiza venituri din tarifarea energiei electrice produse, iar Primăria Comunei Oşorhei nu va produce mai multă energie electrică decât consumă, potrivit unui calcul anual. Energia electrică produsă va fi utilizată exclusiv pentru consumul propriu al instituţiilor publice menţionate şi pentru iluminatul public al Comunei Oşorhei. Tranzitarea energiei prin reţea se va face prin aplicarea sistemului compensator în unităţi fizice (kwh).

2. Primăria Comunei Oşorhei va fi proprietarul şi va putea opera investiţia dar nu va avea voie să transfere această activitate unui operator economic.

Instalaţia solară care urmează a fi realizată în Comuna Oşorhei, îndeplineşte toate normele naţionale şi europene în vigoare pentru construcţia sa.

Investiţia în acest proiect se ridică la suma de 11.200.000 lei cu TVA, fiind necesară pentru a achiziţiona echipamentele şi utilajele necesare pentru aplicarea tehnologiei fotovoltaice, pentru producerea de energie electrică prin intermediul energiei solare.

Termenul de realizare a proiectului este sfârşitul lunii noiembrie 2015, proiectul fiind pus în aplicare imediat după semnarea contractului de finanţare având de la aceea dată ca perioadă de implementare de maxim 1 an.

Raportându-ne la situaţia favorabilă a zonei de amplasare a instalaţiei solare, din punct de vedere a radiaţiei solare, poziţionarea terenului oferă posibilitatea captării potenţialului maxim de radiaţie solară din judeţul Bihor, într-un an, 5700 de Wh/m2. Otrivit estimărilor vor exista fluxuri energetice solare medii anuale, în jur de 2000 de ore de soare pe an, fapt ce va permite generarea unei producţii de curent reală de 650.000 kWh/an, pentru instalaţia în cauză, de o jumătate de MW.

Curentul electric produs din surse regenerabile, de instalaţia solară fotovoltaică, asigură iluminatul stradal şi necesarul de energie electrică instituţiilor publice din comuna Oşorhei, degrevează total bugetul comunei, prin valorificarea producţiei de curent electric, creat pe baza energiei verzi, reduce şomajul, prin angajarea de specialişti în mentenanţa parcului fotovoltaic. 

În plus, furnizorul contribuie la valorificarea tot mai mare a potenţialului solar energetic al României insuficient exploatat şi reprezintă o sursă strategică ce asigură independenţa energetică.

Se renunţă la utilizarea combustibililor convenţionali, pentru a produce energie electrică în comună. Primăria Oşorhei contribuie la creşterea producţiei de curent electric din surse regenerabile la 33 % până în anul 2020, potrivit directivelor Uniunii Europene.

Se are în vedere protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de carbon şi combaterea schimbărilor climatice, prin folosirea noii tehnologii fotovoltaice, pe teritoriul României, de producere a energiei electrice.

Mediul de afaceri, companii private din ţară cât şi din străinătate, precum şi a autorităţilor publice locale de pe raza judeţului Bihor, se vor implica mai activ în procesul de valorificare a surselor regenerabile de energie prin modernizarea capacităţilor de producere a energiei nepoluante.

Dinicu Braghină, Radio România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *