Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Concertul „Ravel & Dvořák”, susținut în sala Filarmonicii de Stat Oradea


Vă informăm că, din motive obiective, concertul programat joi, pe data de 8 iulie, planificat inițial în Curtea Interioară a Cetății Oradea, se mută în Sala de Concerte „Enescu – Bartók” a instituției. Concertul „Ravel & Dvořák” va începe la ora 20:00.

Creat inițial pentru dansatoarea rusă Ida Rubinstein, Bolero a fost compus pe o melodie uniformă și repetitivă, singurele elemente de variație venind din efectele orchestrației, prin acumulare instrumentală și un crescendo progresiv. Deși Ravel a considerat-o un simplu studiu de orchestră, această lucrare a devenit una dintre operele muzicale care au captivat cel mai mult publicul de-a lungul timpului.

În timp ce se afla în Statele Unite, Dvořák a scris Simfonia Din Lumea Nouă, lucrare prin care a devenit celebru în întreaga lume. De altfel, Neil Armstrong a luat o înregistrare a New World Symphony în timpul misiunii Apollo 11, ducând-o pe lună ca un summum al puterii creatoare umane. Clapham spune că Simfonia nr. 9 a lui Dvořák este „una dintre cele mai populare din toate timpurile”, devenind la scurt timp după premieră un „favorit universal”.

 

Cristina PUȘCAȘ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *