Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Concursul de biciclete „Thermal Cross” – 2019, la Băile Felix


Asociația Sportivă Woodfellas organizează Thermal Cross care se desfășoară la Băile Felix în data de 30 noiembrie 2019 (în zona pistei de alergare). Este o etapă din Cupa Națională de Cyclocross România – 2019.

Cyclocross-ul sau CX, este o ramură a curselor cicliste care se desfășoară toamna și iarna și constă în parcurgerea a mai multor ture, pe un traseu specific, relativ scurt (2,5 – 3,5 km) specific offroad-ului (teren accidentat), pe porțiuni de iarbă, trasee împădurite, cu scurte zone de dealuri abrupte și obstacole. Având în vedere că aceste curse se desfașoară toamna și iarna, este foarte probabil ca traseul sa fie plin de noroi, teren moale, sau chiar acoperit de zăpadă amestecată cu noroi.

Durata cursei este de aproximativ o oră, pe parcursul căreia concurenții sunt nevoiți să descalece și să încalece bicicleta destul de des, datorită obstacolelor care pot fi naturale, sau artificiale. Printre obstacolele naturale pot fi enumerate dealurile foarte abrupte, porțiuni de viraje cu nisip sau zone de off-camber (drum în pantă laterală), iar printre cele artificiale cele mai spectaculoase sunt barierele care au o înălțime între 30-40 de cm și distanța între ele de 4-6 m pe care rideri (competitorii) le pot sări cu bicicleta printr-o tehnică specială sau descalecând și purtând bicicleta pe umăr peste obstacole, după care încalecă la fel de rapid. Mai pot apărea și porțiuni de trepte, poduri, praguri spectaculoase.
Bicicletele folosite la cyclocross sunt asemănătoare cu bicicletele de șosea (cursierele) dar au câteva modificări, în special cauciucurile sunt mai late, specific offroad (terenului accidentat) și la unele modele apar frânele pe disc.

În România cyclocrossul a fost promovat destul de recent, iar la noi în Oradea prima cursă a fost organizată de Mura Istvan sub denumirea Doja CX in 2016. După 3 ani de absență, împreună cu Asociația Sportivă Woodfellas debutăm cu o nouă cursă de ciclocros, înscrisă și în circuitul Cupei Naționale de Cyclocros și a Cyclocross Nation League (Ligii Naționale de Cyclocros), de data aceasta în pădurea de la Băile Felix. Aici se dorește a se aduce elita riderilor de cyclocros din țară, dar și din țara învecinată Ungaria care are o traditțe mai veche ca noi în această disciplină sportivă.

Evenimentul sportiv conține pe lângă cursa de cyclocross și o cursă pentru cei care dețin o bicicletă mountainbike (de munte), dar și o cursă pentru copiii între 8-13 ani.

Fabian Istvan, Asociația Sportivă „Woodfellas”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *