Conferinţa de presă a deputatului Szabo Odon din 25 mai 2017
Mai 25, 2017, 0 Comentarii
Conferinţa de presă a domnului deputat Szabo Odon
25 mai 2017
corecţii la legea arendei,
despre viitorul subvenţiilor agricole,
iniţiativă legislativă privind tichetele valorice,
mulţumiri pe adresa Curţii de Conturi Bihor.
Prima dintre temele abordate de deputatul UDMR Bihor Szabo Odon în conferinţa de presă pe care a susţinut-o la sediul Uniunii din Oradea a vizat corectarea unor inechităţi care îi afectau pe rentierii agricoli. La trecerea din categoria pensionarilor de boală, gradul I şi II, în pensia pentru limită de vârstă, câteva sute de persoane din întreaga ţară s-au văzut în situaţia deloc plăcută de a îşi pierde dreptul la renta agricolă. În plus, acestea au fost obligate să plătească dobânzi şi penalităţi pentru perioada în care au beneficiat de aceste drepturi. Considerând că normele în vigoare nu respectă principiul coerenţei legislative şi că aceste impuneri la plată sunt incorecte, deputatul Szabo Odon a reuşit să modifice legea rentei agricole în interesul cetăţenilor. Astfel, conform Legii 89/2017, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 316, din 3 mai 2017, renta agricolă este mai clar definită, debitele constatate sunt şterse şi urmează ca, în termen de 30 de zile, să fie elaborate noi normele metodologice. „De acum nu pot decât să sper că aceste norme îi vor repune, cât mai repede, în drepturi pe cei care pot beneficia de renta agricolă”, a declarat Szabo Odon, iniţiatorul legii.
*
Parlamentarul bihorean şi-a declarat îngrijorarea cu privire la viitorul subvenţiilor agricole. În contextul în care acum, la nivelul Uniunii Europene, se poartă negocieri intense privind politica agricolă comuă de după anul 2020, Szabo Odon a observat că statele occidentale doresc să elimine această formă de sprijin financiar, acordată pe suprafaţă. „Ar fi o măsură absolut dezavantajoasă pentru România. Exploatările agricole nu au nici infrastrcutura şi nici mărimea care să le poată permite să se susţină, prin forţe proprii, pe piaţă. De aceea cred că România trebuie să se implice mult mai incisiv în negocieri, astfel ca, pentru cel puţin încă un ciclu financiar european, agricultorii să beneficieze de subvenţia acordată la hectar”, a declarat deputatul UDMR. Szabo Odon spune că şi ţările vecine sunt interesate de păstrarea acestei forme de sprijin agricol. Deci, nu ar trebui decât ca statul să caute parteneri în rândul fostelor ţări comuniste din Europa centrală şi de sud-est. „Va fi, cu siguranţă, o negociere dură la nivelul UE, dar nu putem abandona pentru că producţia agricolă este foarte importantă pentru noi”, a cocluzionat parlamentarul bihorean.
*
Deputatul Szabo Odon a prezentat presei şi o iniţiativă legislativă pe care intenţionează să o depună la Parlament săptămâna viitoare. Este vorba de unificarea prevederilor legale ce reglementează acordarea, către angajaţi, a tichetelor valorice. Pornind de la ideea că, azi, angajatorii pot acorda angajaţilor trei tipuri de astfel de tichete; pentru alimente, vacanţe şi creşă, parlamentarul UDMR, propune reglementarea acestei facilităţi printr-o singură lege. În plus, deputatul Szabo Odon doreşte ca această nouă lege să cuprindă şi prevederi privind acordarea de tichte pentru sport, respectiv cultură. „Există deja, la noi, multinaţionale în care angajatorii dau angajaţilor sume de bani pentru practicarea sportului. Este foarte important ca angajatul să aibă o stare de sănătate bună şi astfel să lipsească cât mai puţin de la serviciu. De asemenea, o ţară care nu investeşte în cultură are o mare problemă. Aceste tichete culturale ar urma să susţină gesturi fireşti, cum ar fi frecventarea sălilor de teatru sau de concert ori achiziţionarea de cărţi”, a declarat deputatul UDMR. Nu în ultimul rând, Szabo Odon propune, prin intermediul proiectului legislativ pe care l-a pregătit, o felxibilizare a sistemului de acordare a tuturor acestor tichete. „Acum legea spune că tichetele de creşă, spre exemplu, sunt în valoare de 450 de lei. Dacă un angajator nu îşi permite să plătească această sumă, dar ar putea să suporte, să zicem, o sută de lei din costul creşei, eu propun ca, pe viitor, legea să stipuleze că valoarea tichetului poate fi de «până la 450 de lei»”, a explicat iniţiatorul. Deputatul bihorean a subliniat că legea propusă de el vine să simplifice şi să flexibilizeze normele de acordare a tichetelor valorice, aducând şi două elemente de noutate, tichetul cultural şi cel pentru sport.
*
Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon a ţinut să mulţumească public Curţii de Conturi Bihor pentru că s-a implicat direct în a-i ajuta pe contabilii câtorva şcoli din judeţ să calculeze corect unele sume datorate statului. „Nu se întâmplă prea des ca cineva să laude Curtea de Conturi. De această dată trebuie să remarc poziţia proactivă a funcţionarilor bihoreni care, în urma unei sesizări pe care am făcut-o, s-au dus la fiecare şcoală şi au lucrat împreună cu contabilii în aşa fel încât, la controalele următoare, să nu mai apară probleme. E un mod de lucru pe care mi l-aş dori pus în practică şi de către reprezentanţii altor instituţii”, a declarat parlamentarul bihorean.
Florin Budea