Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Corul Madrigal concertează la Oradea, în cadrul Festivalului Francisc Hubic


Corul Madrigal concertează la Oradea, în cadrul Festivalului Francisc Hubic. Intrarea este liberă (VIDEO)
Corul Național de Cameră Madrigal Marin Constantin, condus de dirijoarea Anna Ungureanu, este capul de afiș al concertului extraordinar organizat în cadrul Festivalului Coral Francisc Hubic, vineri, de la ora 19, de la Catedrala Sf. Nicolae din Oradea.

Alături de acesta, vor concerta Corul Buna Vestire Francisc Hubic, dirijor Radu Mureșan, Corul de copii de la Liceul Don Orione, dirijoare Nicoleta Arendaș, și Corul de copii de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, dirijoare Nicoleta Țâmpu, care va asigura și acompaniamentul la percuție, alături de Antonia Monica Nica, la orgă. Intrarea este liberă.

„Creațiile muzicale din cadrul concertului de vineri vor pune în lumină bijuterii ale muzicii corale din diferite epoci, începând cu renașterea și barocul până la muzica scrisă de compozitori contemporani”, precizează Rodica Indig, coordonatoarea Festivalului.

Aflat la ediția a XII-a, Festivalul Francisc Hubic marchează 70 de ani de la moartea compozitorului greco-catolic și cuprinde și reeditarea volumelor sale: „Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur”, pentru cor de bărbați, „Colinde pentru cor mixt și cor de bărbați”, precum și Liturghia a II a Sfântului Ioan Gură de Aur – pentru cor mixt – în stilul melodiilor bisericești de la Blaj, de Sigismund Toduță.

Lansarea acestor partituri, editate sub coordonarea lect. dr. Radu-Ioan Mureșan, va avea loc joi, de la ora ora 11, în Aula Magna a Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea. Evenimentul îi va avea ca invitați pe Constanța Cristescu, muzicolog, și pe prof. Mihai Ghircoiaș, custodele Fundației Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.

Corul Naţional de Cameră Madrigal Marin Constantin este vectorul principal al mişcării corale româneşti, iar în 2016 a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. Anna Ungureanu este dirijoarea principală a Corului și directoarea artistică a Programului Național Cantus Mundi.

Corala Buna Vestire Francisc Hubic, condusă de dirijorul Radu Ioan Mureșan, aparține de Eparhia greco-catolică de Oradea și a desfășurat de-a lungul timpului o intensă activitate, asigurând celebrarea slujbelor în diferite biserici din Oradea, cu precădere în Catedrala Sf. Nicolae, dar și în Maramureș, Cluj, Viena, Londra și Madrid.

Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, dirijoare Nicoleta Țâmpu, are în componență elevi de gimnaziu și liceu, a participat la diverse concursuri, festivaluri și concerte, cum ar fi cantata „Carmina Burana” de Carl Orff sau alte concerte alături de corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, în cadrul turneului „Balada, un secol de muzică”, de Alexandru Tomescu, sau la Festivalul European Music Open, alături de Alexandru Badea.

Înființat în anul 2011 din dorința de a promova valori creștine prin artă, corul Liceului Don Orione, format din elevi de gimnaziu, coordonați de Nicoleta Arendaș, concertează la slujbe religioase, serbări școlare, concursuri sau alte manifestări artistice.

Festivalul Coral Francisc Hubic este organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Departamentul Cultural, sub patronajul episcopului Virgil Bercea, și își propune să facă cunoscută în rândul publicului larg muzica corală și, în mod special, contribuția compozitorului greco-catolic Francisc Hubic la muzica corală românească.

Video: 

link madrigal – uzpbihor@gmail.com – Gmail

Ioana Carțiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *