Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Deocamdată, liderii UDMR Bihor par rezervaţi în ceea ce priveşte intrarea la guvernare


În cadrul unei conferinţe de presă, organizată pentru a face un bilanţ al rezultatelor obţinute la alegerile parlamentare din 6 decembrie, liderul UDMR Bihor, Cseke Attila s-a arătat prudent în ceea ce priveşte o eventuală participare a Uniunii la guvernare. „Să vedem rezultatele finale şi abia apoi vom începe discuţiile cu potenţialii aliaţi” a spus Cseke.

Preşedintele UDMR Bihor a subliniat faptul că reprezentanţii Uniunii au fost mandataţi de comunitatea lor să o reprezinte şi pentru următorii patru ani. Întărind acest mesaj, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon a spus: „Scorul, mai bun decât cel de la alegerile locale, obţinut de UDMR Bihor indică faptul că maghiarii îşi doresc să aibă, în structurile de decizie, reprezentanţi aleşi din rândurile lor. Dacă aşa funcţionează lucrurile, de peste 30 de ani, acest fapt ar trebui acceptat ca o realitate a vieţii noastre politice”, consideră Szabo Odon.

Referindu-se la ceea ar trebui să fie important pentru viitorul guvern, preşedintele Cseke Attila a spus că „predictibilitatea, dezvoltarea, construcţia şi stabilitatea” sunt, din punctul său de vedere, coordonatele cele mai importante pe care următorul executiv ar trebui să le urmeze. De asemenea, liderul UDMR Bihor spune că educaţia şi sistemul sanitar trebuie să devină, de acum înainte, cu adevărat prioritare.

La rândul său, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon a anunţat că va propune viitorului Parlament un Cod al Exproprierii, „astfel încât cetăţeanul să nu fie pedepsit atunci când statul îi ia un teren sau o casă”. Szabo Odon a mai supus ca va milita pentru descentralizare şi că, „în mod categoric”, se va opune unor iniţiative precum cea de recentralizare a administraţiei spitalelor din România. Preşedintele executiv al UDMR Bihor mai vrea să determine statul să adopte o lege care să stimuleze creşterea demografică. „Pe termen lung, dacă ţara nu va găsi o soluţie la această problemă, generaţia care astăzi este activă se va confrunta cu o reală problemă în ceea ce priveşte plata pensiilor”, a anticipat Szabo Odon.

Folosind un ton, evident, ironic, Szabo Odon a ţinut să dea glas satisfacţiei sale cu privire la faptul că şi comunitatea albaneză are propriul ei electorat în judeţul Bihor. Preşedintele executiv al UDMR Bihor a arătat că Uniunea Albanezilor a primit 11 voturi în comuna Roşiori, o localitate în care trăiesc numai etnici maghiari, şi alte 5 voturi în Cetariu. Lăsând să se înţeleagă că aceste voturi ar aparţine de fapt unor maghiari care, din pricina unor rivalităţi personale nu au vrut să voteze listele UDMR, Szabo Odon s-a angajat să ia legătura cu reprezentanţii parlamentari ai minorităţii albaneze, „pentru a lucra împreună la păstrarea culturii lor pe meleagurile bihorene”.

 

Florin BUDEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *