Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Deputatul UDMR Szabo Odon cere prioritate la graniţe pentru lucrătorii transfrontalieri


 

Ca reacţie la o petiţie care a circulat în mediul on-line şi, mai ales, răspunzând  unor nevoi reale ale celor care trec zilnic frontiera româno-maghiară, pentru a munci de o parte sau de alta a graniţei de stat, deputatul UDMR Szabo Odon a depus miercuri, 6 iunie 2020, o nouă iniţiativă legislativă. Parlamentarul bihorean solicită înfiinţarea, în vămi, a unor culoare de trafic destinate special muncitorilor transfrontalieri. În contextul dificultăţilor de tranzitare a graniţelor, apărute ca urmare a măsurilor restrictive luate pentru controlul pandemiei COVID19, deputatul UDMR solicită şi redeschiderea, pentru aceste categorii de cetăţeni, a punctelor de trecere a frontierei.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de 21 parlamentari, de la UDMR, minorităţi, PSD, Pro România şi PMP.

„Legislaţia şi practica europeană recunosc importanţa lucrătorilor transfrontalieri ai statelor membre ca un semn al vitalităţii pieţei interne, capabilă să orienteze în mod optim resursele sale umane înspre sectoarele unde este nevoie de aceste resurse, precum şi ca pe un barometru al libertăţii de care se bucură cetăţenii Spaţiului Economic European în a-şi alege locurile de muncă cele mai potrivite pregătirii şi orizontului lor de aşteptări”, argumentează Szabo Odon.

„În cadrul financiar multianual 2007-2013, România a accesat fonduri europene nerambursabile din programul de cooperare transfrontalieră împreună cu Ungaria, având ca obiectiv strategic global să apropie persoanele, comunităţile şi agenţii  economici din zona transfrontalieră, pentru a facilita dezvoltarea comună a zonei de cooperare”, afirmă parlamentarul bihorean. El subliniază că, în cadrul acestor acţiuni, s-au construit, reabilitat sau lărgit drumuri, au fost modernizate porţiuni de cale ferată, s-au conceput şi dat în folosinţă servicii de transport public transfrontalier, fiind sprijinită cooperarea antreprenorială transfrontalieră şi cea din domeniul pieţei muncii. „Ca urmare a derulării acestor proiecte au fost construite drumuri de acces spre punctele de trecere a frontierei între comunităţi aflate în apropierea graniţelor dintre cele două state, iar numeroşi cetăţeni din ambele ţări lucrează pe teritoriul celuilalt stat”, a mai spus deputatul UDMR, în expunerea de motive ce susţine iniţiativa sa.

 

Florin BUDEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *