Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Deschiderea expoziției ”Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene”


 

 „Idealul este în sine o realitate în devenire” – Nicolae Titulescu.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația Europeană Titulescu, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice, Arhivele Naționale ale României, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, vernisajul expoziției Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene,  care va avea loc marți, 12 aprilie, de la ora 13.00, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, Str. Armatei Române, nr. 1/A.

Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări inițiate de Fundația Europeană Titulescu, dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui om politic și diplomat și se va desfășura în prezența președintelui Fundației Europene Titulescu, Prof. univ. dr. Adrian Năstase.

În contextul aniversării unei personalități atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a inițiat o serie de contacte, cu instituții reprezentative ale statului român pentru realizarea unor acțiuni culturale, menite a readuce în atenția opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu.

Expoziția este un omagiu biografic ce include documente și fotografii de epocă originale cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu, aflate în  patrimoniul instituțiilor ce și-au unit forțele în acest demers cultural de excepție. Între documentele cu aplecare politică și diplomatică se găsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum.

„Livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea , medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc., pot fi, de asemenea, admirate în expoziție.

Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expozițional.

Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, cu un talent anticipativ de excepție al evenimentelor, punând în dezbatere idei, care, peste ani, aveau să se dovedească de o mare acuratețe și pertinență, întreaga carieră diplomatică a lui Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional.

Ideile sale originale, precum colaborarea popoarelor pe plan economic și politic prin acorduri, buna vecinătate între statele mari și mici, solidarizarea împotriva actelor de agresiune, păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, au contribuit la definirea unui diplomat, considerat de mulți istorici drept cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică”, a declarat Adina Rențea, curator al expoziției.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 aprilie – 12 mai 2022.

 

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *