Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Diplomă Aniversară pentru UZPR, la sărbătorirea Universității „Titu Maiorescu”


Cu 35 de ani în urmă, la 23 aprilie 1990, chiar de ziua praznicului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, se înființa, la București, prima Universitate particulară din România ce va purta numele unui mare ctitor și reformator al învățământului românesc modern, criticul literar, filosoful și omul politic Titu Maiorescu. Prin alegerea lui Titu Maiorescu drept „patron spiritual” al noii instituții de învățământ superior, inițiatorii acestui proiect, în mare parte aflați și azi la conducerea Universității, au ținut să evidențieze în primul rând cutezanța tinerească, Titu Maiorescu fiind primul rector al Universității din Iași, ales la vârsta de numai 23 de ani, dar și o opțiune politică și socială, Titu Maiorescu fiind și primul mare om politic care a înțeles că societatea românească a vremii sale nu poate evolua în vechile tipare, criticând acerb „formele fără fond”, respectiv instituțiile statului care nu mai țineau pasul cu valul schimbărilor, școala în primul rând, dar și justiția, sistemul politic și chiar temelia statului, ordinea constituțională, și sprijinind intens sistemul monarhic, singurul, în opinia sa, care putea asigura, la vremea respectivă, modernizarea și „europenizarea” țării. Prin instituțiile create, Cercul Literar „Junimea”, Revista „Convorbiri literare”, unde au publicat cei mai importanți scriitori ai vremii, cu Eminescu în frunte, reforma învățământului și constitituirea, pe baze moderne, a Academiei Române, Titu Maiorescu a adus în România aflată încă sub umbrela balcanizării, dar și cu puternice influențe din vremea fanarioților, spiritul viu, occidental, cultul valorilor și al rațiunii. Este, poate, și motivul intim pentru care ctitorii noii Universități au făcut de la început apel la tradiția „maioresciană” din cultura noastră, mult diminuată sub regimul comunist, dar niciodată dispărută din conștiința unei părți a intelectualității progresiste de la noi. Sub „steagul” maiorescian s-au alăturat noii Universități foarte mulți intelectuali din domenii diverse, medicină, litere, informatică, drept, filosofie și sociologie, Universitatea „Titu Maiorescu” având, de la înființare și până azi, cel mai performant corp profesoral, fala mediului academic și diplomatic românesc, și care au găsit în inițiativa privată un mod de a face o „școală” de alt tip, mai eficient, mai performant decât în sistemul de stat.

Desigur, începutul a fost greu, totul trebuind să fie construit de la capăt: sediul, laboratoarele, sălile de curs, campusul Universitar, librăria și biblioteca, într-un cuvânt tot confortul specific unei vieți universitare moderne, azi Universitatea „Titu Maiorescu”, fiind una dintre instituțiile de învățământ superior fanion ale țării, o „școală” perfect dotată și utilată pentru a face față asaltului noului, pentru a asigura studenților cele mai bune condiții de studiu. Se poate spune chiar că investițiile, în oameni, în tehnică, au depășit cu mult posibilitățile estimate, Universitatea „Titu Maiorescu” fiind în primul rând o investiție pentru viitor, așa cum ar fi visat probabil cândva Titu Maiorescu pentru „școala” românească în care credea și pe care a slujit-o până la moarte.

Recent, pe 2 aprilie, o zi cu dublă semnificație, în calendarul ortodox fiind sărbătorit chiar Sfântul Tit (sau Titos, discipol al Sfântului Apostol Pavel), într-un fel chiar patronul spiritual al lui Titu Maiorescu, pe de altă parte fiind și Ziua Cărții pentru Copii, o altă sărbătoare a scrisului și a culturii universale, în Aula Magna a Universității „Titu Maiorescu” a avut loc ceremonia de aniversare a 35 de ani de la înființarea Universității, în prezența conducerii, în frunte cu Președintele Consiliului de Administrație, prof. univ dr. Iosif Urs, a președintelui Senatului, conf. univ. Dr. Iustin Priescu, a Rectorului, prof. univ. dr. Daniel Cochior, manifestarea fiind condusă cu eleganță și aplomb de prof. univ. dr. Sorin Ivan, însoțit de tot staff–ul facultății, doamna conf. univ. dr. Mădălina Deaconu, prof. univ dr. Teodor Frunzetii, cadrele didactice și studenți, precum și invitați din viața publică, din presă, și de la trei licee bucureștene de  top, Colegiile „Mihai Eminescu și „Ion Creangă”, și Liceul teoretic „Dante Aligheri”, desigur baza viitorilor studenți ai Universității.

Licențiat în Litere, doctor în Litere, dar și în Drept, membru în boardul FICE (Federația Internațională a Comunităților Educative), profesor universitar din 2014 și decan al Facultății de Științele Comunicării și Relații Internaționale din 2020, dl. Sorin Ivan este și un cunoscut jurnalist, director al Revistei naționale „Tribuna Învățământului”, din 2005, și membru al UZPR. Sub mandatul său a fost semnat un Protocol de Parteneriat Media cu UZPR, fiind inițiate și alte proiecte comune, ce își așteaptă finalizarea. În acest sens, participarea reprezentatului special al Președintelui UZPR la manifestarea din 2 aprilie, de la sediul Universității „Titu Maiorescu”, nu a fost o surpriză, ci o continuare a unei vechi și statornice colaborări. Cu acest prilej, domnului președinte al UZPR, Sorin Stanciu, i s-a acordat Diploma și Medalia Aniversară a UTM, „în semn de recunoștință și pentru contribuția la dezvoltarea, consolidarea și creșterea prestigiului Universității „Titu Maiorescu”. Medalia aniversară, o frumoasă creație din porțelan aurit, poate fi vizionată, fiind expusă la sediul UZPR.

Cu acest prilej a continuat și dialogul instituțional dintre UTM și Uniunea noastră, fiind evidențiată dorința comună de a asigura viitorilor jurnaliști, poate și viitori membri ai UZPR, nu doar cadrul teoretic de a-și însuși cunoștințe fundamentale ale profesiei, dar și un contact nemijlocit cu mediul profesional în care vor lucra. În final, ca o surpriză, au fost adresate saluturi, în limba română, din partea unor studenți străini care urmează cursul pregătitor pentru admiterea la facultate, un bun prilej de a promova valorile românești, umanismul și deschiderea pe care Universitatea „Titu Maiorescu” le promovează consecvent, în prezent un număr semnificativ de studenți străini alegând să studieze în România, dacă se poate chiar la „Titu Maiorescu”, încă o dovadă a vocației de promovare a noului a acestei Universități născută în spirit și după un model maiorescian.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marian NENCESCU

(preluat de pe site-ul UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *