Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Documentarul „Remember Iuliu Maniu-1986” proiectat la Oradea


 

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a organizat joi, 9 martie, un eveniment cu ocazia Zilei Foștilor Deținuți Politic, prilej cu care a avut loc prezentarea filmului documentar „Remember Iuliu Maniu – 1986”.

Filmul își propune să vorbească despre tinerii din Bădăcin care au avut curajul să-l comemoreze pe Iuliu Maniu, pe data de 6 martie 1986, la mormintele familiei Maniu din dealul Țarinei din Bădăcin, unde au reușit să depună o coroana de flori, pe care au scris „Remember Iuliu Maniu”, iar după au cântat „Imnul lui Iuliu Maniu” compus de Ioan Pop.

„Acest film documentar a reușit să-i scoată pe acești tineri din anonimat”, a declarat părintele Cristian Borz, parohul bisericii greco catolice din Bădăcin. Acest documentar intenționează să aducă la lumină numele multora care au avut curajul de a se opune regimului comunist.

Documentarul „Remember Iuliu Maniu- 1986” este realizat de dr. Cristina Pușcaș, muzeograf, secția Muzeul Orașului Oradea și Ana-Maria Borz, muzeograf, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, precum și părintele Cristian Borz, președintele Asociației Casa Memorială „Iuliu Maniu”.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Festivalul de Film și Istorii Râșnov și Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

Cătălina BOLONDĂU, Jurnalism, anul II

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *