Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Dublă lansare de carte a scriitoarei Lili Crăciun, la sala Florica Ungur


DEBUT JURNALISTIC.

În cadrul unui eveniment cultural deosebit organizat la „Sala Florica Ungur” a Casei de Cultură a municipiului Oradea, iubitorii de carte au putut să ia parte la lansarea a două cărți ale autoarei Lili Crăciun: „Călătoria” şi „Menajerele soacrei mele”.

Devenită orădeancă în urma căsătoriei, după mai multe lansări făcute la Iași, Brașov, Arad, București sau Constanța, Lili Crăciun a lansat cele două cărți și în orașul în care a ajuns să se simtă „acasă”. lili11

„Călătoria”

Exegetul volumului, Florin Iaru a declarat: „Am avut norocul ca în urmă cu câțiva ani să citesc, pe net, o scurtă povestire a unei autoare total necunoscute mie. M-am împrietenit cu Lili Crăciun pe Facebook, întâmplător. Din curiozitate am ajuns pe blogul ei și una din postări m-a făcut să trăiesc sentimentul unei revelații. O poveste scurtă care nu avea mai mult de 3 pagini, în care aveam să retrăiesc tensiunea, frica, disperarea, speranța, solidaritatea, naivitatea și toate câte ne-au înconjurat în România anilor’80” a declarat Florin Iaru.
Florin a copiat textul găsit și l-a trimis prietenilor săi, toți rămânând cu gura căscată în urma celor citite.
Povestea Liliei Crăciun, așa cum a descris-o Florin Iaru, este lili12 tulburătoare, iar sinceritatea acestei cărți este greu de suportat. „Ne pune la încercare credința, morala și ipocrizia. Această femeie fuge din calea morții, iar pentru că n-a murit, ea s-a considerat datoare să povestească ce a pățit. Cred că doamnele de aici o vor înțelege cel mai bine” a mărturisit Florin Iaru. Romanul „Călătoria” a fost prezentat și de Ioana Dragoş Gaido, actriță la “Teatrul Regina Maria”, prin punerea în scenă a unui pasaj din roman, alături de Ionuț Șerban.
“Acest roman e unul extrem de teatral. Rar mi-a fost dat să citesc un roman atât de vorbit. E un roman care creează imagini: când atroce, când sublime. M-a durut carnea citindceea ce am citit. Nu pot să cred că s-a întâmplat așa ceva: scene halucinante, teribil de frumos este titlul romanului. Te rog să nu te oprești și să-ți păzești degetele și mâinile ca să poți scrie în continuare” i-a recomandat lili16 autoarei, actrița Ioana Dragoş Gaido. Discursul autoarei, de la lansare a debutat cu dezvăluirea privitoare la „nașul” cărții: „Florin Iaru, este cel care a descoperit o scurtă povestire, scrisă la furie, din ceea ce avea să devină mai târziu un roman”. Scriitoarea mărturiseşte că n-ar putea fi cititorul cărții sale.
„Condamnată de un doctor român și salvată de un doctor arab, povestea am scris-o la furie. De multe ori scriam cu lacrimi în ochi. Fiica mea n-a știut niciodată această poveste. A citit cartea odată cu primii cititori, în 2015, după lansarea prima dată la București și mi-a spus că nu crede așa ceva” a mai declarat Lili Crăciun. lili15 Autoarea a precizat că există deja un contract, cu un regizor american, pentru a transforma volumul în scenariu de film, cartea fiind deja tradusă în limba engleză, iar rolul principal să fie jucat chiar de scriitoare.

„Menajerele soacrei mele”

A doua carte este „o carte dulce-amară”, după cum o numește însăşi autoarea. Acțiunea se desfăşoară pe parcursul a 10 ani, timp în care 13 menajere au trecut pragul „lui Buni” pentru a avea grijă de ea.
Cartea a fost prezentată de Georgeta Resteman, surprinzând atât publicul cât și pe autoare prin prezentarea celor 13 menajere în versuri. lili5
„După fiecare dintre potretele menajerelor s-ar putea scrie o altă carte, deoarece Lili a reușit să creioneze 13 profile deosebite, fiecare cu farmecul ei. Titlul va aduce un zâmbet pe buze. Volumul de faţă l-am citit cu ochii în lacrimi, uneori cu zâmbetul pe buze, alteori chiar râzând în hohote” a mărturisit Georgeta Resterman. Alexandra Chelu, moderatoarea evenimentului a subliniat tăria de caracter a autoarei și dorința de a finaliza o cutremurătoare mărturisire cu sânge rece a stărilor sufletești prin care a trecut până ce volumul a văzut lumina tiparului.
„Lansarea volumelor, al optulea eveniment din acest an, organizat de filiala Bihor a Uniunii Ziariștilor Profesioniști în parteneriat cu Primăria Oradea face parte din acţiunile lunare pe care UZP Bihor le organizează pentru public şi membri ei” a precizat Dinicu Braghină, preşedintele filialei.

Text: Marian Muntean şi Dana Fritea, studenți ai Facultății de Jurnalism a Univ. Oradea;
imagini foto: Sorin Cosma;
imagini video: Şerban Carţiş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *