Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

După 50 de ani, C.E.T-ul cu cărbune a devenit istorie


În 15 aprilie 2016, la ora 11, a fost stins focul la cazanul 4, ultimul rămas în funcţiune dintre cazanele pe cărbune ale CET Oradea, cazanul urmând să intre în conservare. Momentul opririi focului a coincis cu epuizarea stocurilor de cărbune şi păcură şi cu demararea procedurilor de punere în funcţiune a turbinei cu funcţionare cu gaz metan şi a cazanului recuperator aferent turbinei.

De la acea oră, energia electrică şi apa caldă pentru populaţie sunt asigurate exclusiv de turbina şi cazanul de apă fierbinte al noii centrale, cu funcţionare exclusiv pe gaz metan. Se finalizează o etapă din istoria funcţionării sistemului centralizat de termoficare a municipiului Oradea şi începe o nouă etapă, care este gândită şi proiectată să ofere servicii de termoficare performante dar şi nepoluante.

Emisii poluante mult diminuate

„Este un moment istoric pentru Oradea”, a spus Stănel Necula, administratorul special al Societăţii „Electrocentrale” Oradea.

Electrocentrale Oradea se afla în funcţiune din anul 1966, nivelul tehnologic al capacităţilor instalate fiind din perioada anilor 1960-1970. Ele nu au beneficiat de lucrări majore de modernizare din cauza lipsei de fonduri, cazanele fiind în prezent uzate fizic şi moral.

Spre exemplificare, în anul 2008, când s-a început proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, emisiile de CO2 înregistrate erau de aproximativ 880 mii tone/an; faţă de aceasta, instalaţiile noi ale centralei pe gaz vor avea emisii de aproximativ 320 mii tone/an – de aproape trei ori mai puţin decât cele ale vechii centrale pe cărbune. De asemenea, emisiile de praf şi cenuşă ajunse în atmosferă vor scădea de la o valoare de aproximativ 2500 tone/an (2008) la 11,6 t/an în anii următori. În ceea ce priveşte emisiile de SO2, responsabile în parte pentru apariţia ploilor acide, acestea vor scădea de la o cantitate anuală de aproximativ 28 mii tone la 73,03 tone/an în viitor.

Astfel, prin finalizarea proiectului noii centrale pe gaz, se asigură respectarea obligaţiilor de mediu asumate în Tratatul de Aderare şi a legislaţiei de mediu aplicabile în domeniul energetic.

Investiţia realizată prin proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial MEDIU, contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice, cât şi la asigurarea unui sistem de încălzire eficient din punct de vedere al costului şi sustenabilităţii, sistem care va conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului, a condiţiilor de sănătate a populaţiei şi la servicii mai bune oferite consumatorilor. De asemenea, va creşte siguranţa în exploatarea sistemului de termoficare în ansamblul său, în condiţiile asigurării unui serviciu superior calitativ şi la un preţ respectând gradul de suportabilitate al populaţiei.

„Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Biroul de presă al Primăriei Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *