Ediţia a II-a a Festivalului-concurs de artă culinară „D’ale porcului”
Feb 13, 2016, 0 Comentarii
Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din judeţul Bihor are ca scop promovarea tradiţiilor populare bihorene şi va avea loc sâmbătă, 27 februarie 2016, în parcarea ERA Shopping Park Oradea.
S-au înscris 24 de comune bihorene: Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Dobrești, Săcuieni, Aușeu, Boianu Mare, Borș, Bratca, Căbești, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roșia, Tileagd, Girișu de Criș, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei precum şi invitaţii din Ungaria care promit un adevărat festin culinar: toroş, cârnaţi, caltaboşi, jumări și alte produse speciale. Echipele înscrise vor participa la o serie de concursuri atractive pentru public şi se anunţă o bătălie aprigă în câştigarea mult râvnitului trofeu.
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura şi obţinerea unor porţii consistente de toroş, cârnaţi, caltaboşi, jumări, băutură energizantă, pălincă, vin şi vin fiert.
Ca element de noutate, echipele vor trebui să strângă de la public un minim de 120 de tichete de masă pentru a putea rămâne în concurs, în caz contrar vor fi descalificate. Tichetele de masă vor participa, la final, la o tombolă cu premii-surpriză.
Programul zilei:
08.00-08.30 Degustarea pălincii
08.30-12.30 Prelucrarea porcului
10.00-11.00 Pârjolirea tradiţională a porcului
10.00-16.00 Program cultural- artistic
12.30-13.30 Degustarea toroşului
13.30-15.30 Degustarea cârnaţilor, caltaboşilor, jumărilor
15.30-16.30 Degustarea preparatelor locale speciale
Spre deliciul publicului, zeci de ansambluri locale, dansatori şi solişti vocali vor urca pe scenă, pe parcursul întregii zile de festival, organizat de filialele bihorene ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţiei Comunelor din România, de Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’ART şi Asociaţia pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crişana”.
Radu Silaghi – Responsabilul evenimentului