Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Evenimente culturale de excepție în Oradea, la sfârșit de săptămână


La acest sfârșit de săptămână, Oradea se bucură de 3 evenimente interesante. Primul dintre acestea, aflat deja în desfășurare, este Oradea Summer Film, cel de-al doilea este Spectacolul Folcloric dedicat zonei Arad Timiş, parte a week-end-urilor tematice destinate diferitelor zone folclorice ale țării și cel de-al treilea este RePatriot – ziua Diasporei „Oradea e Acasă”, eveniment dedicat diasporei române, în special celei din Oradea, care locuiește momentan în străinătate.

În data de 13 august, ora 19, în curtea Palatului Princiar a Cetății Oradea, Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, organizează un Spectacol Folcloric dedicat zonei Arad Timiș (Banat). Acest spectacol face parte din succesiunea de spectacole folclorice care se vor desfășura în Oradea prin care dorim să promovăm valori tradiționale ale diferitelor zone din România publicului orădean. Orașul nostru a fost reîmprospătat în decursul ultimelor decenii de un număr important de locuitori din alte zone ale țării. Rolul acestor spectacole, pe lângă cel de a crea o diversitate la nivelul spectacolelor folclorice locale, este de a oferi un moment special acelor orădeni care își au rădăcinile în aceste zone tradiționale.

Spectacolul va fi acompaniat de ansamblul Folcloric Zărandul Arad, care va acompania interpreți cunoscuți zonei de Banat, cum sunt: Tiberiu Ceia, Felicia Stoian, Tiberiu Crișan, Petrică și Ramona Vița

Ora de începere a spectacolului este 19 și acesta se va întinde pe durata a maximum 2 ore şi jumătate. Următoarele spectacole din această categorie sunt cele dedicate zonei Bucovina și zonei Sibiului. Acestea se vor desfășura în lunile septembrie și octombrie.

RePatriot – ziua Diasporei „Oradea e Acasă” este un eveniment organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, cu sprijinul Primăriei și cu sprijinul și implicarea Fundației Romanian Business Leaders, prin RePatriot.

Anul acesta, în cadrul Zilei Diasporei, vom începe manifestările de la ora 14, cu un scurt tur ghidat al Pieței Unirii în care participanții din diaspora, dar și localnicii deopotrivă, vor putea vizita cele patru lăcașe de cult reprezentative din Piața Unirii din Oradea, respectiv Biserica cu Lună (ortodoxă), Catedrala Sfântul Nicolae (greco-catolică), Biserica Sfântul Ladislau (catolică) și nu în ultimul rând Sinagoga Zion.

De la ora 16, vă așteptăm la sediul Primăriei Municipiului Oradea, unde va avea loc Conferința „Oradea e acasă!”.  În cadrul acesteia, Municipalitatea dorește să înțeleagă care sunt măsurile pe care cei care locuiesc în diaspora le văd necesare pentru ca Oradea să devină cu adevărat acasă. Mai mult, reprezentanții echipei RePatriot –  Hilde Brandl și Lucian Rotar – prezenți la eveniment, vor aborda subiecte privind oportunitățile de afaceri, programe de finanțare şi dezvoltarea unei afaceri în România. Începând cu ora 19, în Cetatea Oradea, orădenii de aici și de pretutindeni se pot bucura de un spectacol folcloric. În această perioadă echipa RePatriot aplică un chestionar online către românii din diaspora, cu accent în acest caz pe orădeni, prin care sunt solicitate opinii sau chiar propuneri de măsuri pe care Municipalitatea le poate implementa pentru a crea un context socioeconomic mai bun celor care deja locuiesc aici, cât și pentru cei care ar dori să revină acasă.

Mihai Jurca, Director Executiv APTOR 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *