Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziția artistului fotograf Bálint Zsigmond (AFIAP) din Târgu Mureș


Asociația Internațională ”Euro Foto Art” organizează, în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea, o nouă expoziție de artă de fotografică. De această dată pe simezele sălilor de expoziții ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth” din cadrul secției de Istorie ale Muzeul Orașului Oradea vor fi expuse creațiile artistului fotograf  Bálint Zsigmond, AFIAP din Târgu Mureș.

Artistul fotograf s-a născut în data de 21 octombrie 1937 în Târgu Mureș. În anul 1965 obține diploma de inginer și se angajează la Fabrica de mobilă ”Mobex”, unde a lucrat până la pensionare. În perioada când a urmat studiile medii a intrat în contact cu fotografia, după care a participat cu lucrările sale la numeroase Saloane Naționale și internaționale de artă fotografică unde a obținut numeroase premii. În cadrul unui proiect tematic a organizat mai multe expoziții personale itinerante în care a prezentat zilele obișnuite ale satelor maghiare  din Transilvania, valorile materiale și spirituale ale acestora. Dealungul anilor cu aceste  imagini a ilustrat mai multe publicații, cărți, albume etnografice.  A fost fondatorul Fotoclubului ”Marx József” (1951), al cărui președinte a fost în perioada anilor 1992 – 2002. În anul 1971 a devenit membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, iar în anul 1978 a primit distincția de artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică.

A fost membru fondator al Asociației Artiștilor Fotografi Maghiari de Pretutindeni (Magyar Fotóművészek Világszövetség) în anul 2002, iar în perioada anilor  2003 – 2014 a fost președintele Association of Hungarian Photoclubs (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség). Pentru meritele sale artistice în anul 2014 a fost distins cu Ordinul Meritul Crucea de aur al Republicii Ungare (Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt), respectiv în anul 2014 cu meritul de viață al Asociației Artiștilor Fotografi Maghiari de Pretutindeni. A editat patru albume personale de artă fotografică.

Expoziția personală retrospectivă intitulată ”Apropape de oameni” (”Emberközelben”) cuprinde 70 de fotografii monochrom și color, (printre care 40 bucăți de mari dimensiuni), analog și digitale în diferite regiuni etnografice maghiare ale Transilvaniei, fotografiate cu o măestrie artistică deosebită.

Vernisajul expoziției va avea loc, miercuri, 09 mai 2018, la ora 11:00 în sălile permanente de expoziții ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth István” din cadrul secției de Istorie al Muzeului Muzeul Orașului Oradea din Cetatea Medievală

Lucrările vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar artistul fotograf expozant de către Ștefan Tóth (AFIAP), președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, curatorul expoziției. Momentele muzicale vor fi oferite de către elevii Liceului de Arte Oradea.

Expoziția artistului fotograf  Bálint Zsigmond, AFIAP, care face parte în cadrul ediției a VII-a a Festivalului Fotografiei Europene, organizată de  Asociația Internațională ”Euro Foto Art” va rămâne la dispoziția publicului până la data de 31 mai 2018, de marți până joi între orele 10 – 18.

 

Asociația ”Euro Foto Art”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *