Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziție arheologică cu obiecte din perioada sec. al XII-XIX-lea


Muzeele Tării Crișurilor în colaborare cu cel al Cetății și orașului Oradea vernisează, joi la cetate, o expoziție arheologică cuprinzând obiecte din secolul al XII-lea, descoperite ca urmare a săpăturilor sistematice efectuate de un colectiv condus de Dr. Doru Marta la Palatul Princiar din incinta cetății.

În urmă cu câțiva ani pentru punerea în valoare a obiectivului istoric și turistic care este Cetatea Oradea. în aripa de vest a Catedralei episcopale din Palatul Princiar s-au descoperit ruinele unui important centru ecleziastic aparținând bisericii Sfânta Maria Mică, construit în deceniile de dinaintea năvălirii mongole, După pierderea importanței ecleziastice a cetății, biserica trăiește soarta celorlalte clădiri medievale din cetate, lăsând loc pentru unu; din cele mai frumoase palate ale renașterii transilvănene, Palatul Princiar.

Piesele din expoziție prezintă istoria locului din aripa Palatului Princiar, din secolul al XII-lea până în secolul al XIX-lea, așezând în prim-plan cercetarea arheologică a bisericii Sfânta Maria Mică. Vor fi prezentate vase de lut ars, cahle, monede și piese legate strâns de biserica amintită, cum ar fi fragmente arhitectonice sculptate, fragmente de frescă sau cărămizi de paviment.

Dinicu Braghină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *