Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festivalul Coral „Francisc Hubic”, ediția a X-a


Consecventă evidențierii rolului compozitorului și dirijorului Francisc Hubic la creația corală românească, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea organizează și în acest an Festivalul Coral „Francis Hubic”. Acesta a ajuns la a X-a ediție și, în acest an al beatificării episcopilor martiri, dar și a centenarului orădean, propunem un concert de excepție.

Acesta va fi susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” și corurile de copii din programul „Cantus Mundi”, dirijor Anna Ungureanu, și va avea loc în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea în data de 12 octombrie, ora 18.00. Este o invitație pe care o adresăm tuturor orădenilor, aceea de a ne bucura împreună de ziua orașului Oradea și a marca cum se cuvine acest an atât de important pentru Biserica noastră. Corurile de copii care vor concerta la finalul recitalului Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”  sunt:

–  Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea. Dirijor: Nicoleta Țâmpu

–  Corul „Semplice” al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea. Dirijor: Ioana Șandor
–  Corul Colegiului Național „Samuil Vulcan”, Beiuș. Dirijor: Gabriela Vescan
–  Corul Şcolii Gimnaziale „Szacsvay Imre”, Oradea. Dirijor: Kiss Tünde

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Este permis accesul copiilor care au împlinit vârsta de 7 ani.

Pentru cei care vor să ni se alăture în efortul financiar de a susține acest concert, vor exista urne pentru adunarea donațiilor.

Câteva cuvinte despre doamna Anna Ungureanu, programul Cantus Mundi și Corul Național de Cameră  „Madrigal-Marin Constantin” .   

Anna Ungureanu este Dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” și Director Artistic al Programului Național „Cantus Mundi”

 Specializată în arta dirijorală sub atenta observație a renumiților muzicieni Marin Constantin,  Sharon Hansen (SUA) și Ion Marin, Anna Ungureanu a susținut concerte în România, Germania, Rusia, Japonia, Turcia, Serbia, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Polonia, China, Austria, Elveția,  Belgia, Israel, Franța, Portugalia și Marea Britanie. Începând din anul 2011, Anna Ungureanu, doctor în muzică și dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, ocupă poziția de Director Artistic și Dirijor Principal al Programului Național Cantus Mundi inițiat de dirijorul Ion Marin, ce are ca scop impulsionarea, susținerea și promovarea mișcării corale la nivelul tuturor instituțiilor de învățământ din România. Experiența profesională obținută în preajma fondatorului Corului Național de Cameră Madrigal, maestrul Marin Constantin, alături de care a petrecut aproape 9 ani, o recomandă ca discipol și continuator al legendarului muzician.

Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. Anul acesta, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Programul Național „Cantus Mundi” este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat alături de membri ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.300 de coruri. 45.700 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Ateliere de dirijat coral „Cantus Mundi”

Sub sloganul „Schimbăm România prin muzică!”, echipa Cantus Mundi cutreieră toată țara, în fiecare an, organizând Atelierele Cantus Mundi. Participarea este gratuită și se oferă o șansă tuturor persoanelor care își doresc să învețe bazele tehnicii dirijorale dar și tinerilor și copiilor care visează să facă parte dintr-un cor. Alături de specialiștii Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” cursanții descoperă noțiuni de bază ale dirijatului coral dar și modalități optime de a coordona un cor, află cum se creează un repertoriu și învață elemente de psihopedagogie care îi ajută să comunici armonios cu membrii corului. Până în prezent peste 2.535 de persoane au participat la Atelierele „Cantus Mundi.”

Rodica Indig, Consilier Cultural EGCO

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *