Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Flăcările solidarității au iluminat căminul vârstnicilor


Marți, 9 noiembrie 2021 flăcările solidarității au fost aprinse din nou la Oradea, în cadrul evenimentului Un Milion de Stele, care – din cauza situației epidemiologice – s-a desfășurat cu porți închise, cu doar câțiva invitați, în grădina Căminului de Bătrâni Sf. Elisabeta, administrat de Asociația Caritas Catolica Oradea. Evenimentul a fost onorat cu prezența de ps. László Böcskei, episcopul romano-catolic, și doamna Arina Moș viceprimar. Rezidenții vârstnici au urmărit evenimentele din interiorul căminului de bătrâni prin ferestre, păstrând o distanță respectabilă față de cei din afară. Au mai fost prezenți și reprezentanți ai diferitelor departamente ale Caritasului, un îngrijitor la domiciliu, un asistent social, un medic, un asistent medical, un preot, o călugăriță franciscană, precum și șeful bucătăriei sociale și un voluntar.

„Calitatea de a fi om se traduce prin empatie, solidaritate și prin fapte care pornesc din apropierea față de semenii noștri. Am dori ca cât mai mulți oameni să se sensibilizeze, și să devină o mică lumină în viața celorlalți nu doar prin vorbe, ci și prin fapte. Trebuie să fim purtătorul luminii în lumea în care trăim” – a declarat episcopul diecezan László Böcskei, care a ținut să mulțumească angajaților Caritas pentru munca lor devotată din fiecare zi, dar la fel și sponsorilor interni și externi ai Caritasului.

„Ce poate fi mai frumos în aceste vremuri grele, decât să simți că cuiva îi pasă de tine. Rolul angajaților Caritas și rolul bisericii sunt foarte importante. De aceea vreau să vă felicit pentru munca depusă. Aceste servicii sunt foarte grele și Primăria Oradea se bazează pe dumneavoastră. De ani de zile am făcut o echipă bună, înțelegând că sectorul ONG are un rol extrem de important în comunitate” – a declarat viceprimarul Oradiei, doamna Arina Moș care a fost mai bine de 7 ani directorul Direcției de Asistență Socială Oradea și a colaborat strâns cu Caritas și celelalte ONG-uri furnizoare de servicii sociale.

„Un Milion de Stele este evenimentul tradițional al organizațiilor Caritas din toată țara, în cadrul căreia ne exprimăm solidaritatea față de semenii aflați la nevoie prin aprinderea unor lumânări. Însă dorim să menționăm, că acest gest simbolic va fi continuat și prin fapte reale în perioada următoare în care vom lansa Programul de ajutor pe timp de Iarnă al Asociației Caritas Catolica. În cadrul programului vom organiza distribuiri stradale de mâncare caldă o dată pe săptămână pe tot parcursul iernii, din decembrie până la sfârșitul lunii februarie. De asemenea vom distribui sute de pachete cu alimente neperisabile și lemne de foc beneficiarilor înregistrați la asociația noastră” – a declarat părintele József Rajna, directorul general al Asociației Caritas Catolica. „O parte din fondurile necesare am strâns deja de la un grup de sponsori în olanda, iar o altă parte urmează să strângem în cadrul tradiționalei colecte Sfânta Elisabeta, care va avea loc duminica viitoare, 14 noiembrie, în toate bisericile romano catolice din dieceză” – a adăugat.

La sfârșitul evenimentului toți participanții au spus o rugăciune comună, și au depus o lumânare ca simbol al solidarității față de persoanele nevoiașe.

 

Cristina PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *