Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Gala decernării premiilor „Cronica Timpului” 2020, ediția a II-a


Miercuri, 16 iunie 2021, în eleganta Aulă „Ion Eliade Rădulescu” a bibliotecii Academiei Române, a avut loc festivitatea decernării premiilor „Cronica Timpului”  ediția a II a 2020. În deschiderea evenimentului prof. ing. Nicolae Noica, Directorul General al bibliotecii Academiei Române a prezentat un scurt istoric al presei românești cuprins în „Anuarul Presei Române și al Lumii Politice” destăinuind-ne că „Biblioteca Academiei Române este cel mai important fond documentar patrimonial al României, cu peste 14 milioane de documente deținând, de asemenea, cea mai bogată colecție de publicații periodice românești”.  Festivitatea a fost moderată de Doru Dinu Glăvan –   președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, împreună cu Rodica Subțirelu – Redactor șef al Cronicii Timpului, și George Vlaicu, senior editor. În cadrul evenimentului decernării premiilor Revistei „Cronica Timpului” au fost onorate personalități culturale, artistice, științifice și sportive ale României, pentru respectul față de valorile spirituale și materiale ale națiunii, de-a lungul unor bogate cariere, pentru devoțiunea, perseverența, străduința si puterea de a sluji actul publicistic și pentru promovarea și susținerea publicației.  Preotul Nicolae Dascălu, Director al Publicației Lumina din trustul de presa Trinitas, prin discursul său a dăruit audienței  cuvinte duhovnicești pline de credință iubire, înțelepciune și speranță, binevenite în aceste vremi atât de agitate și parcă simțind dorința nemărturisită a participanților a binecuvântat momentul.

Conform obiceiului, evenimentul cultural a fost deschis prin audierea „Imnul jurnalistului”, iar actrița Doina Ghițescu a prezentat mesajul eminescian rostind cu emoție și talent poezia „Ce-ți doresc eu ție dulce Românie!”. Mihai Eminescu este lumina călăuzitoare a „Cronicii Timpului” .

Următorii laureați au fost:

 1. Augusta Oniță
 2. Mariana Dohotaru
 3. Claudia Motea
 4. Miron Manega
 5. Mircea M. Ionescu
 6. Adrian Suciu
 7. Ioan N. Roșca
 8. Nicolae Vasile
 9. Ana Maria Popescu
 10. Dumitru Constantin Dulcan
 11. Corina Vlad Diaconescu
 12. Andreea Cristea
 13. Elena Armenescu
 14. Corneliu Zeana
 15. Firiță Carp
 16. Viorel Chinescu
 17. Teșu Solomovici

Meritele Premianților au fost reliefate printr-un Laudatio, adus fiecaruia, Momentele  artistice au fost susținute de Mariana Păduraru (poezie) ; actrița Claudia Motea și clarinetistul Felix Goldbach; Cristian Fofircă (monolog); Corina Vlad Diaconescu (pian) și Nicolae Maxim (flaut) acompaniat de Ilinca Lorentz, artiști ai „Filarmonicii George Enescu”.

Dumitru Constantin Dulcan, un nume de rezonanță în viața științifică și culturală atât în România cât și la nivel internațional, a fost o prezență dorită și așteptată. A emoționat auditoriul prin complexitatea descoperirilor sale, în care știința și spiritualitatea s-a întâlnit în mod miraculos.

Se spune că prin poezie omul comunică cu Dumnezeu. Am căutat ca prin versul meu, să aduc binecuvântare divină și să fie un omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu. Întotdeauna, muzica și poezia întâlnindu-se, formează clipa magică, o vibrație vie a universului.

Doamna Corina Vlad Diaconescu pe aceeași undă divină a reușit să emoționeze printr-o compoziție proprie ce ne-a făcut să simțim că timpul poate fi oprit.

Actrița româno-canadiană Claudia Motea și excelentul clarinetist Felix Godbach prin interpretarea lor ne-au introdus în aceeași magie divină creată de muzică și poezie.

Când Eminescu și Creangă se întâlneau povestirile, cântecul și hazul vindecau toate tristețile. Așa că … a fost binevenit monologul „literar” prezentat într-un stil satiric de către  Cristian Fofircă, membru al trupei Teatrul Nostrum înființat în cadrul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Flautul, unul dintre cele mai vechi instrumente, a devenit pentru Vasile Maxim un mod de dezvăluire a harului divin al marilor muzicieni și interpreți clasici români și europeni.

Teșu Solomovici, reporter jurnalist, (cum îi place să se prezinte la vârsta de 88 de ani ) prin discursul domniei sale ne-a convins că merită să fie un exemplu pentru tânăra generație de jurnaliști, iar prin mărturisirile sale din bogata activitate jurnalistică a câștigat admirația și respectul auditoriului.

A fost un eveniment de referință din vastul program desfășurat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care cucerește publicul.

 

Mariana Păduraru / UZPR

(Preluat de pe site-ul UZPR)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *