Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Seară- eveniment cu Horațiu Mălăele la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal


Horațiu Mălăele – One Man Show

Expoziție, lansare de carte şi spectacolul „Sunt un orb

„Tot ce face Horaţiu Mălăele, atunci când nu e pur şi simplu excepţional, e de-a dreptul genial!”

Radu Beligan

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, deschide seria de manifestări culturale de toamnă cu o seară eveniment, ce îl are ca protagonist pe actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele, în primul solo-show al artistului la Muzeul Țării Crișurilor. Evenimentul va avea loc marți, 6 septembrie 2022, ora 19:00, în sala de conferințe de la sediul instituției muzeale (Str. Armatei Române, nr. 1/A).

„Horațiu Mălăele, artistul-spectacol, care mânuiește cu aceeași ușurință și expresivitate creionul, pensula și cuvintele, este unul dintre cei mai importanți actori și regizori români. Și actorul, și regizorul, și poetul, și graficianul cred deopotrivă, că arta reprezintă cea mai profundă expresie a creativității umane.

Recunoscut ca actor sau regizor, Horatiu Mălăele este membru al Uniunii Artistilor Plastici, cu peste 50 de expoziţii personale atât în ţară, cât şi peste hotare. Paris, München, Buenos Aires, Toronto şi New York sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute oraşe în care au fost expuse desenele şi caricaturile sale. Sub semnul artistic distinct al unui nume deja încredințat artei, în diferitele ei forme de manifestare, arta lui Horaţiu Mălăele este rezultatul unei nevoi irepresibile de a comunica, de a dărui celor din jur frumusețe, iubire, o nesfârşită semantică de simboluri şi înţelesuri! Pentru că atunci când nu joacă, Horaţiu se gândeşte la o pagină de desen, iar când a terminat o caricatură, se pregăteşte să intre într-un nou rol sau trasează imaginar liniile unui nou spectacol. În teatru sau în film, este apanajul marilor creatori de artă!

De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, lucrările prezente în expoziţie ascund în esenţa lor simboluri dintre cele mai profund umane. Rafinate şi de o simplitate aproape suavă, lucrările surprind același farmec etern al frumuseţii feminine. Inepuizabil şi perpetuu fascinant! Pentru că, în artă, forma nu e niciodată perfectă prin ea însăşi, ci prin ceea ce izbuteşte să exprime!

Aşa s-au născut şi cele trei cărţi a căror lansare va avea loc în cadrul aceluiaşi spectacol-eveniment: Tehomir, O poveste cam ciudată și alte două povestiri și Poezii și vorbe-n vânt. <<Când apusul îi face umbra tot mai lungă și viața începe să aparțină imprevizibilului, omul se apucă, din tainice motive, să lase, cui va dori, mărturii ale trecerii lui. Oaie temătoare, aparținătoare turmei, fac și eu același lucru, smulgând din temnițele ucigașe ale memoriei, această poveste din vremea unei copilării miraculoase, trăită în mocirla unei lumi aflate la răscruce. Nu vă îndoiți, tot ceea ce veți citi s-a întâmplat aievea!>>, mărturisea Horațiu despre Tehomir. O poveste cam ciudată și alte două povestiri adună între coperţi trei întâmplări inedite, alegorice, cu tâlc, în speranţa autorului că, citindu-le, vom deveni mai bogați și mai buni. Cea de-a treia carte, Poezii și vorbe-n vânt este un haos bine ordonat de desene, caricaturi, grafică satirică, vorbe, gânduri şi poezii. În spatele simplității lor atent orchestrate și al ironiei inconfundabile specifice lui Horațiu Mălăele, poeziile, aforismele și desenele incluse în acest volum ascund o bogăție de sensuri, înţelesuri, emoții și culori.

Conceput sub forma unui monolog, alcătuit din poezii și proză scurtă, semnate de Emil Brumaru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu și diferite momente de teatru memorabile, spectacolul One Man Show – Sunt un orb pune în valoare întreaga măiestrie și carismă a unuia dintre dintre cei mai iubiți artiști ai scenei românești. <<Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră“, mărturiseşte Horaţiu>>.

Un Artist cât o lume! Despre care cineva afirma: <<Desenează superb. Joacă genial. Recită fabulos. Regizează minunat… ca și când toate astea n-ar fi fost de ajuns… și scrie excepțional! Nu poți decât să-l iubești! N-ai scăpare… îl iubești și gata!>>” (Adina Rențea, curator al evenimentului).

Moderatorul manifestării: prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet, în valoare de 25 lei, cu care se vor putea vizita spațiile expoziționale ale Muzeului Țării Crișurilor în perioada 6 septembrie-31 decembrie a.c. și care se poate obține de la casieria instituției muzeale sau pe site-ul acesteia, online. Publicul va putea achiziționa facsimile ale lucrărilor din expoziție, precum și exemplare din cărțile lansate.

Vă așteptăm cu drag!

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *