Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Îmbolnăvirile cauzate de fumat au scăzut cu 11%


Într-o informare dată publicităţii la sfârşitul anului 2016, de Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu se afirmă că numărul îmbolnăvirilor care au legătură cu fumatul a scăzut cu până la 11 % față de anul trecut în cazul adulților cu accident vascular cerebral.
Datele au fost furnizate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar. În 2016, comparativ cu 2015, au fost cu 5,4% (1.267) mai puține cazuri de adulți cu boli ischemice coronariene, cu 11,5% (88) mai puține cazuri de adulți cu accident vascular cerebral, cu 1,7% (638) mai puține cazuri de adulți cu exacerbare a bronhopneumoniei obstructive cronice sau astm și cu 5,4% (708) mai puține cazuri de copii spitalizați pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecție acută de căi respiratorii superioare.
„Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015.
Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătățirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat și în alte țări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spații publice” a declarat Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății.
Aceste informații vin în cotextul în care, în aceste zile, parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun prin care se încearcă redefinirea „spațiului public închis” și „spațiul închis de la locul de muncă” și se propun excepții care ar permite să se fumeze în spațiile destinate petrecerii timpului liber dar și la locul de muncă. Ministerul Sănătății respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat și atrage atenția că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri.

Vasilică Ichim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *