Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

În parteneriat și cu UZP Bihor: episodul 6 din seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”


„Gherla” noastră cea de toate zilele. Eugeniu Sarca

Pe 9 martie, Ziua Foștilor Deținuți Politic, a fost lansată seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, proiect început în cadrul Școlii de vară „Astra”, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust.

Echipa orădeană care a participat la cursurile Școlii de Vară „Astra”, organizate anul trecut în perioada 21-30 august, a propus realizarea unei serii de filme documentare intitulate generic „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Primul episod, „Adolescentul în zeghe. Traian Bodea”, a fost făcut public în 9 martie 2021. Cel de-al doilea episod, „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.). Vasile Rus”, a putut fi urmărit începând cu 3 aprilie 2021, iar pe 1 mai, de Paște, a fost postat episodul 3 „Patimile unui student nereeducat. Mircea Tulvan”, al patrulea episod s-a lansat în iunie, „Lecția demnității. Ioan Brazdă. Cel de al cincile episod „Un tânăr țărănist din „fieful” lui Maniu. Mircea Pârvu” a putu fi urmărit începând cu data de 3 iulie. Episodul șase – „Gherla” noastră cea de toate zilele. Eugeniu Sarca, va fi urcat, începând cu 7 august 2021, pe canalul de YouTube Memoria Rezistenței (www.memoriarezistentei.ro este o platformă care prezintă biografii ale foștilor deținuți politic din Bihor).

Eugeniu Sarca, elev în clasa a VI-a la Liceul „Alexandru Roman”, a fost recrutat în Organizaţia România Independentă de către unul dintre colegii de şcoală. A primit o condamnare de 2 ani şi 6 luni, dar a executat 3 ani. A trecut prin închisorile de la Oradea, Cluj, Târguşor, Gherla. La Târgşor, condiţiile de detenţie au fost relativ uşor de îndurat. În schimb, la Gherla, a cunoscut cumplitul experiment al reeducării. Eugeniu Sarca îşi aminteşte că, la început, li s-a interzis să vorbească între ei, apoi au fost ţintuiţi pe prici, fără să se poată mişca. O altă metodă de tortură a fost să-i oblige pe elevi să stea culcaţi pe jos, lângă ei un planton, fiind ţinuţi în această poziţie chinuitoare până ce aveau impresia că le „intră un cui în cap”. Un alt coleg de cameră a fost ţinut patru zile şi patru nopţi, în picioare, nedormit.

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri:

Asociația Cei 40 de Mucenici

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea

Clubul Monarhiștilor din Bihor

Parteneri media:

www.oradeaindirect.ro; www.uzpbihor.ro

Mulțumiri:

Adrian Ardelean

www.memoriarezistentei.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *