Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

În parteneriat și cu UZP Bihor: episodul 7 din seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”


Un OM cu mare putere de iubire. Părintele Nicolae Bordașiu

Pe 9 martie, Ziua Foștilor Deținuți Politic, a fost lansată seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, proiect început în cadrul Școlii de vară „Astra”, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust.

Echipa orădeană care a participat la cursurile Școlii de Vară „Astra”, organizate anul trecut în perioada 21-30 august, a propus realizarea unei serii de filme documentare intitulate generic „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Primul episod, „Adolescentul în zeghe. Traian Bodea”, a fost făcut public în 9 martie 2021. Cel de-al doilea episod, „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.). Vasile Rus”, a putut fi urmărit începând cu 3 aprilie 2021, iar pe 1 mai, de Paște, a fost postat episodul 3 „Patimile unui student nereeducat. Mircea Tulvan”, al patrulea episod s-a lansat în iunie, „Lecția demnității. Ioan Brazdă. Cel de al cincile episod „Un tânăr țărănist din „fieful” lui Maniu. Mircea Pârvu” a putu fi urmărit începând cu data de 3 iulie. Episodul șase – „Gherla” noastră cea de toate zilele. Eugeniu Sarca, a fost urcat, începând cu 7 august 2021, pe canalul de YouTube Memoria Rezistenței, urmând ca pe 4 septembrie 2021, să poată fi urmărit episodul 7 „Un OM cu mare putere de iubire. Părintele Nicolae Bordașiu”.

Studentul la Teologie, Nicolae Bordașiu, devine, începând cu vara anului 1948, fugar din calea Siguranței Statului care era deja pe urmele lui. Ascuns la Timișoara, intenționa să traverseze Dunărea în Iugoslavia, dar la sfatul părintelui duhovnicesc Arsenie Boca, renunță la acest plan. Asfel, Nicolae Bordașiu revine pe plaiurile natal din Bihor, și se ascunde, timp de 7 ani, în gospodăriile fraților tatălui său din localitatea Husasău de Criș. Pe 18 iulie 1955 a fost arestat și condamnat la 10 ani temniță grea. A trecut prin închisorile din Timişoara, Jilava, Oradea, Constanţa și Aiud.

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri:

Asociația Cei 40 de Mucenici

Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea

Clubul Monarhiștilor din Bihor

Parteneri media:

www.oradeaindirect.ro; www.uzpbihor.ro

Mulțumiri:

Adrian Ardelean

www.memoriarezistentei.ro

———————————

LINK generic episodul 7 https://we.tl/t-vGwte6VSyi

————————————

Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *