Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

In parteneriat și cu UZP Bihor: Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Episodul 2: „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.). Vasile Rus”


 

Seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, este un proiect început în cadrul Școlii de vară Astra, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust.

Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Episodul 2, „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.)”, îl are protagonist pe Vasile Rus, un tânăr de la Liceul Industrial din Oradea. Vasile Rus s-a născut la 5 septembrie 1928, în Ciutelec, jud. Bihor. Era elev în penultimul an de liceu când a acceptat să se încadreze în Organizaţia România Independentă (O.R.I.), care i-a avut ca principali actori pe elevii Liceului „Alexandru Roman”, ai Școlii Normale Română Unită, Liceului Industrial Oradea și ai Liceului „Emanuil Gojdu”, toate din Oradea. Vasile Rus a fost condamnat într-un lot cu alți 21 de tineri și a primit o condamnare de 3 ani, fiind închis în penitenciarele din Oradea, Cluj, Târgşor și Gherla.

Noul episod poate fi urmărit pe canalul You Tube Memoria Rezistenței https://www.youtube.com/watch?v=5ALH_ujiuTs

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri:

Asociația Cei 40 de Mucenici

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea.

Parteneri media:
www.oradeaindirect.ro
www.uzpbihor.ro

Mulțumiri:
Adrian Ardelean
www.memoriarezistentei.ro

 

Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *