Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Încă o creație semnată de regizorul Radu Nichifor va încânta publicul orădean


MOȘTENIREA NOROCULUI,de Thanasis Papathanasiou și Mihalis Reppas

Traducerea: Athena Demetriad

Distribuție:

Vaso – Ioana Dragoș Gajdó

Veska – Mirela Niță Lupu

Roy – Gabriela Codrea

Geny – Adela Lazăr

          Panaiotis – Sebastian Lupu

    Hristos – Sorin Ionescu

                                                                   Scenografia: Daniel Divrician

                                                                   Regia artistică: Radu Nichifor

 

THANASIS PAPATHANASIOU ȘI MICHALIS REPPAS

Biografie

Thanasis Papathanasiou s-a născut în Orestiada, Grecia. A studiat Științe Politice la Universitatea Panteion din Atena, dar a urmat și cursurile Școlii Elene de Cinema și Televiziune Stavrakos.

Michalis Reppas s-a născut în Loutraki Korinthias. A studiat matematică la Universitatea Atena și a absolvit Școala de Dramă a Teatrului Național. În timp ce își construia o carieră de actor, a urmat și studiile Școlii Elenice de Cinema și Televiziune Stavrakos.

Colaborarea artistică a celor doi a început în 1987 și nu s-a limitat pe parcursul anilor doar la dramaturgie. Au regizat proiecte pentru teatru, film și televiziune, au tradus și adaptat piese pentru diferite companii de teatru din Atena și au colaborat cu artiști consacrați pentru crearea unor musical-uri.

În ceea ce privește creația literară, au scris unele dintre cele mai apreciate comedii ale teatrului grec modern, precum Moștenirea Norocului (1996), Cuscrii din Tirana (2008), Babies Are Brought by the Stork/Bebelușii sunt aduși de barză (tr.a.; 2002), Raus (2010) și Ladies’ Night/ Seara doamnelor (tr.a.; 2012).

Au primit premiul Karolos Kuhn pentru cea mai amară comedie pe care au scris-o împreună, și anume Evros Across from US (1999).

Trăsături estetice

Marca stilistică care caracterizează operele celor doi autori este comedia, în structurile căreia se îmbină farsa, satira, critica socială și drama existențială. Urmărind pașii dramaturgiei grecești din anii ʼ60 până în prezent, ei au surprins într-un mod tulburător, și totuși plin de umor, patogeneza familiei grecești, și prin extensie, societatea elenă, concentrându-se pe omul grec modern, care caută cu orice mijloc să parvină.

Un alt motiv recurent în opera lor este cel al străinului. Începând cu anul 1990, Grecia se confruntă cu un val de imigranți din fostele țări ale Blocului de Est, iar noțiunea de străin dobândește treptat conotații negative. Imigranții aduc cu ei, pe lângă sărăcie și nevoia de supraviețuire, o cultură nouă și nefamiliară, pentru care societatea elenă nu este deloc pregătită.

Piesa de teatru Moștenirea norocului se înscrie în estetica predominantă a operelor celor doi dramaturgi: o comedie în care hazul te captivează total, dar demască un fond cu adevărat tragic. O familie ce încearcă să păstreze aparențele normalității, este de fapt dezbinată de rivalitate și interese. Ruptura nucleului familial nu afectează doar la nivel relațional, ea pătrunde până la esența ființei și alterează însăși umanitatea.

În sânul familiei, deja disfuncțională, se furișează o infirmieră bulgară, care la prima vedere pare sfioasă. Atrage simpatia prin comicul de limbaj și compasiunea prin situația socială nefavorabilă. Însă, se dovedește a fi, de fapt, un membru important al familiei, ce emite pretenții la avere după moartea bătrânului. Pe deasupra, norul obscur care începe să o împresoare este îngreunat de un secret incomod din trecutul ei…

Tabloul critic este complet: umanitatea este sfâșiată de dorințe ilicite, oamenii nu mai au bariere morale, discriminarea și minciuna contribuie la decăderea lumii, dar totul creat abil pe principiile comediei.

SINOPSIS

Doi frați revin în casa părintească pentru a-i fi tatălui lor alături pe patul de suferință. Sub presiunea probabilității morții acestuia, ies la suprafață adevăruri și interese care până atunci nu au fost rostite. De aici pornește un tăvălug de situații care scapă de sub control.

Relația dintre frați devine și mai tensionată decât era, soțiile acestora își demască fățiș antipatiile, vecina este mult prea implicată în problemele familiei, iar surpriza cea mai mare și declanșatoare devine… infirmiera bulgară pe care au angajat-o să aibă grijă de tatăl lor. Un singur lucru e sigur. Toți urmăresc același țel: moștenirea care să le asigure o viață mai bună, pentru care sunt capabili să ajungă până la… crimă.

O comedie neagră contemporană năucitoare, în care umorul capătă nuanțe întunecate, fără a-și pierde nicio secundă din haz.

REGIZOR

Radu Nichifor

Regizor de teatru și director artistic al Teatrului Dramatic „Fani Tadini” din Galați începând cu anul 2017, Radu Nichifor se întoarce la Oradea cu un proiect cuprinzător și surprinzător: comedia neagră grecească Moștenirea norocului, după ce a regizat pe aceeași scenă trei spectacole notabile pentru repertoriul teatrului orădean: Dom Juan (Molière; 2002), Jocul de-a vacanța (Mihail Sebastian; 2004) și 8 femei (Robert Thomas; 2014).

Licențiat în arte la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, specializarea regie de teatru, debutează la Teatrul de Comedie din București cu spectacolul Patru pe o canapea și valetul, de Marc Camoletti în 2002. De atunci, până în prezent, semnează regia a numeroase spectacole din registre diverse, oferind expresie scenică atât unor texte clasice, cât și contemporane, care au notat în biografia sa artistică titluri precum: Omul din subterană, de F.M. Dostoievski, Angajare de clovn, de Matei Vișniec, Sexual Perversity in Chicago, de David Mamet, Gaițele, de Alexandru Kirițescu, Dama cu camelii, de Alexandre Dumas-fiul, Cursa de soareci, de Agatha Christie etc.

În anul 2004 a câștigat premiul „Ghorghy Harag” pentru exprimarea prin arta actorului, cu spectacolul Marina, de Valeria Moretti, la Festivalul „Capul de regizor” din Buzău.

Paralel cu activitatea regizorală, de-a lungul carierei sale a contribuit la dezvoltarea teatrului românesc și din poziția de director. Astfel, în perioada 2007-2010 a fost director artistic adjunct la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, pe vremea aceea unul dintre cei mai tineri directori de teatru autohtoni, în 2013 – director interimar general la același teatru, iar din 2017 până în prezent, așa cum am menționat mai devreme, este director artistic la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați.

Indiferent de poziția din care a luat parte la fenomenul teatral românesc, a reușit să aducă un plus de valoare și suntem onorați că încă o creație semnată Radu Nichifor va încânta publicul orădean.

 

Ramona Gabriela NEMEȘ

Secretar PR

Trupa Iosif Vulcan / Teatrul Regina Maria

Tel. 0040.747.314.263

secretariat.literar.trm@gmail.com

www.teatrulreginamaria.ro

Str. Piața Regele Ferdinand I, nr. 4-6, Oradea

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *