Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Insultați Belarus(ia) – acțiune de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus


 

Teatrul Regina Maria se alătură programului Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul-lectură INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, în data de 14 februarie, de la ora 19:00, online, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al Teatrului Regina Maria.

15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova se reunesc într-o acțiune de solidariatate fără precedent, alăturându-se programului mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik. Zilnic, în perioada 7 – 22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, într-unul dintre teatrele partenere va avea loc un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere.

La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Misnk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia, el însuși alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor. Piesa este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

Belarus(sia) Worldwide Reading Project a luat ființă pe 12 septembrie 2020, la inițiativa lui John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză, cu un prim spectacol-lectură car a avut loc la Herson, în Ucraina. În ultimele 4 luni, piesa a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent. 

În România, primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020, la Teatrul Național din Iași, urmat două lecturi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”-ul, în România va începe ce-a mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus.4

Din distribuția spectacolului realizat la Teatrul Regina Maria fac parte actorii: Petre Ghimbășan, Alin Stanciu, Anda Tămășanu, Angela Tanko, Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei și Lucia Rogoz, iar regia artistică este semnată de Alexandru Rusu.

Teatrele partenere, în ordinea cronologică a spectacolelor-lectură:

 • 07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
 • 08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
 • 09 februarie 2021 – Teatrul de Nord din Satu Mare – Trupa Mihai Raicu
 • 10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu
 • 11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău
 • 12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad
 • 13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște
 • 14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria din Oradea – online – Facebook, YouTube
 • 15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe
 • 16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț
 • 17 februarie 2021 – unteatru din București
 • 18 februarie 2021 – Teatrul de Stat din Constanța
 • 19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați
 • 20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava
 • 21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova
 • 22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu

 

Ramona Gabriela NEMEȘ

Secretar PR

Trupa Iosif Vulcan / Teatrul Regina Maria

Tel. 0040.747.314.263

secretariat.literar.trm@gmail.com

www.teatrulreginamaria.ro

Str. Piața Regele Ferdinand I, nr. 4-6, Oradea

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *