Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Între transparenţa şi opacitatea autorităţilor publice din Bihor


Transparenţa la Raport în judeţul Bihor” prezintă pe larg rezultatele monitorizării privind aplicarea Legii nr.52/2003, privind transparenta decizionala a autoritatilor publice atat la nivel judetean cat si la nivel national.

Demersul de monitorizare a fost efectuat in cadrul campaniei “M-am decis sa ma implic” ca parte a proiectului „Campaniile Coaliţiei 52 – conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare” finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

„Cetatenii si asociatiile legal constituite din municipiile jud. Bihor, sunt foarte multumite de decizile publice ale autoritatilor publice locale”, se arată în raportul de monitorizare, efectuat pe o perioada de un an de zile (ianuarie 2015 – ianuarie 2016),

În cele 4 municipii din Judetul Bihor dintr-un total de 350 de acte normative, adoptate in cele trei municipii active din jud. Bihor (254 – Oradea, 23– Salonta si 68 – Marghita), doar 77 de proiecte de acte normative au fost supuse consultarii publice. Nouă dintre acestea, majoritatea in municipiul Oradea, au suferit modificari, ca urmare a procesului de consultare publica, a coletării de opinii scrise si de dezbateri publice organizate din propria initiativă a autoritatilor publice.

In perioada monitorizata, s-au inregistrat 19 opinii scrise, depuse de cetateni si asociatii legal constituite in doua din cele 4 municipii monitorizate (Oradea si Salonta) si nu s-a inregistrat nicio solicitare de dezbateri publice, din partea asociatiilor legal constituite, in niciunul din municipiile jud. Bihor.

Dintre acestea, 77 de proiecte de acte normative au fost supuse consultarii publice.

Rezultatele conduc la concluzia ca prevederile Legii transparenţei decizionale (Legea nr. 52/2003) au fost aplicate in proportie de 22 la nivelul judetului Bihor, din care doar 20 % pentru municipiul Oradea, intrand intr-un con de umbra, cu accente de opacitate.

Municipiul Beius nu a facut nici un efort de a raspunde solicitarilor de informatii publice, inregistrate de la cetatentii si asociatiile legal constituite din Romania, contribuind la scaderea drastica a indicelui de transparenta inregistrat de jud. Bihor.

Se pune întrebarea legitimă, dacă Instituţia Prefectului Judeţului Bihor a jucat vreun rol stimulativ şi dacă a avut în vedere in procesul de avizare a actelor normative adoptate de consiliile locale, inclusiv, verificarea aplicarii prevederilor L.52/2003, pentru intrarea in vigoare a actelor normative adoptate in cadrul municipiilor si a altor autoritati publice din subordinea sa?

Cetatenii si asociatiile legal constituite nu-si vad rostul in interactiunea cu autoritatile publice de care apartin si nu interactioneaza in procesul de consultare publica.

De câte ori nu ne surprinde spargerea unei străzi, tăierea unor copaci, eliminarea unor spaţii verzi sau construirea unui bloc într-un cartier de case? N-ar fi trebuit să fim întrebaţi sau consultaţi înainte? Poate am fi avut alte sugestii. Puterea comunităţii se manifestă prin activism şi intervenţie. Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică oferă cetăţenilor şansa de a propune ce este convenabil pentru comunitate, în orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia, susţine juristul Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, coordonatorul Coaliţiei 52.

Biroul de presă al Coaliţiei 52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *