Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

La Soroc, păstor nou la Biserica Sfântul Apostol Andrei


În prima duminică după Praznicul Împărătesc a Bobotezei din anul 2021, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, credincioșii și preoții acestei sfinte biserici l-au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Sofronie Drincec – Episcopul Oradiei.

O primire sobră din cauza pandemiei aș zice și una caldă pentru că au venit mulți credincioși, clopotele cu glasul lor au întreținut primirea Înaltului Prelat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Din capul locului vreau să spun că PS Sofronie a mai fost oaspetele acestei Sfinte Biserici de ziua Hramului Bisericii în urmă cu 40 zile. A venit din nou, parcă să îndeplinească promisiunea făcută atunci, când după Sfintele Slujbe, a hirotonisit Diacon pe tânărul DANIEL BOTA: „o să vin cât de curând să-l sfințesc ca preot, poate mai repede decât nici nu vă așteptați”, erau cuvintele Preasfințitului.

Deci iată, la Soroc cum a spus Sfinția Sa, a venit din nou, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, să ducă la bun sfârșit lucrarea rămasă, dar promisă.

Tânărul Daniel Bota, fiul părintelui vicar Vasile Bota – parohul locului, a fost sfințit preot pentru Biserica Sfântul Apostol Andrei, la frumoasa vârstă de 27 de ani. Prezentă la eveniment a fost și soția sa Mălina, care după rânduieli devine preoteasă.

Slujba de sfințire a fost una încărcată de emoții din partea tuturor, dar mai ales din partea preotului-tată Vasile Bota. 

După Sfintele Rugăciuni și rânduielile bisericești PS Sofronie a avut un emoționant „Cuvânt de învățătură”  subliniind importanța și însemnătatea acestei prime duminici după Botezul Domnului de Prorocul și Apostolul Ioan, verișorul după mamă a lui Iisus, care la cei 30 ani se prezintă pentru a fi botezat în apa Iordanului. Sfântul Proroc și Apostol Ioan fiind cuprins de uimire când a văzut că Iisus dorește să fie botezat de el. Botezul cu apă a fost făcut la stăruința lui Iisus, iar în acel moment pe deasupra în chip de porumbel zburând se auzea un glas din Cer ce zicea: „ acesta este Fiul Meu în care am binevoit”.

Și Părintele Vasile Bota a rostit câteva sfaturi duhovnicești îmbrăcate oarecum în cuvinte părintești, arătând că de azi înainte rolul lui Daniel e acela de: „stăruitor rugător către Dumnezeu, pentru toți credincioșii acestei Sfinte Biserici, unde, iată, de astăzi a devenit păstor, să poarte în rugăciuni pe toți năpăstuiții, orfanii, văduvele, văduvii, copii și bătrâni și să nu uite niciodată că a crescut cu prescură,  încă de copil, de la acestă Sfântă Biserică”. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca oaspeți de seamă au fost de la Sibiu, din partea Arhiepiscopiei Sibiului – arhimandritul Ioachim, de la Maramureș, Mănăstirea Rohia – părintele arhimandrit Pantelimon. 

Prezenți la eveniment au fost și cei doi bunici-preoți, precum și fratele părintelui Bota, care este preot în Spania, familiile și rudele apropiate ale părintelui sfințit.

Evenimentul s-a încheiat după ce tânăra preoteasă, Mălina, a dăruit un frumos buchet de flori albe PS Sofronie, iar parohul locului a dăruit o icoană pe sticlă cu Maica Sfântă.

La reușita acestui eveniment și-a adus aportul și corul mixt al Sfintei Biserici condus de d-na dirijor Gyongyi Țurcan, de la Filamonica de Stat Oradea.

Așa cum Preasfințitul Sofronie spunea: „ am dorit să aduc spre păstorire acestei Sfinte și frumoase Biserici, asemenea unei Catedrale, un suflu nou tineresc, cu speranța și încrederea că ce am săvârșit noi astăzi a fost voia Domnului”, aș zice că evenimentul a fost unul plin de incărcătură emoțională, credincioșii nu s-au grăbit să părăsească biserica, până când Preasfințitul i-a binecuvântat pe toți.

 

Viorel ORBAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *