Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Medicul recomandă:


Evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii se află în limitele intervalului de valori specific sezonului (aşteptat).

Până în prezent, în sezonul 2015-2016, nu a fost confirmat virusologic nici un caz de gripă la populaţia judeţului Bihor.

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi de Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Bihor, în săptămâna 8 – 14 februarie 2016, au fost raportate :

– 4082 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare(IACRS), mai multe faţă de săptămâna precedentă (3919 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (5436 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2014-2015). Din cele 4082 cazuri au necesitat internare 62 cazuri.

– 1576 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, în scădere faţă de săptămâna precedentă (1578 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (2103 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2014-2015). Din cele 1576 cazuri au necesitat internare 198 cazuri.

D.S.P. Bihor a preluat de la Ministerul Sănătăţii în ultimul trimestru al anului 2015 un număr de 9150 doze vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor la risc, dozele au fost utilizate integral pentru imunizarea gratuită a persoanelor eligiblile în sezonul 2015-2016.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor recomandă populaţiei respectarea următoarelor măsuri pentru prevenirea infecţiilor aparatului respirator:

-optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume bogate în vitamine, în special vitamina C; hidratare corectă), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);

-aerisirea încăperilor şi asigurarea păstrării temperaturii optime în spaţiile de locuit şi la locul de muncă;

-spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică);

-în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi;

-evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală;

-vaccinarea antigripală;

-în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească;

-autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Dr. Daniela Rahotă, Director executiv la DSP Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *