Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Nouă zeci și nouă de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea


În frunte cu generalul Traian Moșoiu, în 20 aprilie 1919, Armata română a eliberat orașul de pe Crișul Repede de sub ocupația regimului bolşevic al lui Bela Kun.

Orădenii au avut ieri prilejul de a lua parte la încă un ceremonial militar cu scopul sărbătoririi a 99 de ani de când Armata Română a intart în Oradea.

Programul festiv a început la Biserica cu Lună la ora 12 cu un Te Deum condus de episcopul Oradei, Sofronie Dricec. Participanții s-au deplasat în alai înspre bustul generalului Traian Moșoiu, lângă parcul Bălcescu, unde a început desfășufarea ceremonialului militar.

Semnificația zilei de 20 aprilie a prezentat-o primarul orașului, Ilie Bolojan, care a atras atenția asupra celor doi ierarhi care au întâmpinat armata:

„Se cuvine să-i pomenim pe cei doi ierarhi, greco-catolic şi ortodox, Radu Demetriu şi Roman Ciorogariu, care au ieşit din biserică în ziua de Paşti şi au întâmpinat armata noastră în Piaţa Unirii de astăzi. Sper ca anul viitor, în 20 aprilie, acele locuri în care armata noastră a fost întâmpinată în faţa bisericilor vor fi marcate cu statuile celor doi ierarhi”.

Colonelul Grigore Bartoş, fostul comandant al Garnizoanei Oradea şi actualul preşedinte al Asociaţiei Culturale „Avram Iancu” le-a vorbit orădenilor despre intrarea Armatei Române în oraș.

Discursul generalului a fost urmat de un recital al corului Traian Moșoiu care a interpretat și unul dintre îndrăgitele cântece patrioce, dar mai puțin cunoscut: „Drum bun!”

Recitalul a fost urmat de depunerea de coroane, iar ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare la ora 13,50.

Cine a fost prezent și cine nu?

Ca de obicei, reprezentații comunității maghiare au lipsit de la această aniversare din motive lesne de înțeles.

De la ora 19, la Casa de Cultura a Sindicatelor programul a continuat cu concertul folcloric de gală „Oradea ne unește”. Pe scenă au urcat cei mai îndrăgiți reprezentanți ai muzicii populare: Ionuț Fulea, Sava Negrean, Veta Biriș, Cornel Borza și mulți alții.

Bianca Feric, studentă la Facultatea de jurnalism a U.O.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *