Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

O Floare e și Viața Ta! – la Biserica Albă „Înălțarea Domnului” din Oradea


 

În luna mai 2020, mai precis joi 28 mai, Biserica Albă „Înălțarea Domnului” Oradea și-a sărbătorit Hramul. A fost o zi frumoasă de primăvară, zi în care credincioșii acestui locaș de cult a trebuit să respecte unele reguli impuse de către Intrucțiunile de sănătate în parcursul acestui Nou Coronavirus COVID-19, la nivel național.

Hramul Bisericii Albe s-a ținut cu mai puțin fast ca altădată, Sfintele Slujbe au fost săvârșite de Preafericitul Sofronie Drincec – Episcopul Ortodox al Oradiei, însoțit de un sobor de preoți. Preafericitul a rămas cu o impresie plăcută când a găsit Biserica plină ochi cu ghivece de flori cu pământ, aranjate pe locurile care în urmă cu doar două luni erau ocupate de credincioși.

Așa cum ne-a mărturisit preotul paroh Paul Erdei, ideea cu ghivecele de flori cu pământ îi aparține. A dorit să alunge acea monotonie de a ține rânduielile bisericești fără credincioși, intitulând ideea „O Floare e și Viața Ta!”

Când a lansat virtual această idee de a ocupa locurile credincioșilor cu ghivece de flori, zilnic s-a pomenit la ușile bisericii cu câteva ghivece de flori însoțite de un bilețel cu numele credincioșilor care le-au adus.

În perioada 25 martie – 31 mai 2020, s-au adunat în casa duhovnicească a lor – Biserica Albă – un număr de 512 bucăți de ghivece cu flori, Biserica devenind vie prin aceste ghivece, ele purtând doar numele celor care le-au adus.

În anul acestei nedorite pandemii, preoții au adresat tradiționalul salut de Sfintele Paști, cu „ Hristos a Înviat”, doar florilor și nu au primit răspunsul cuvenit, ”a fost așa de gol și așa de trist…”, mărturiseau preoții.

Duminică, 31 mai, în Altarul de Vară, frumos împodobit, cu flori, de această dată de hârtie și aranjate pe locurile credincioșilor, fiecare credincios ridica floarea și se așeza pe locul ei. A fost încă o faptă plăcută care a surprins credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie.

Pe parcursul Sfintelor Slujbe, ținute de pr. Paul Erdei și pr. Cristian Masaric – preotul Comunității surdo-muților Oradea, Bihor, s-a rostit de mai multe ori salutările creștinești de „Hristos a Înviat” și „Hristos S-a Înălțat”, de data aceasta au primit răspunsurile cu multă însuflețire de „Adevărat a Înviat” și „Adevărat S-a Înălțat” , de către credincioșii prezenți.

La sfărșitul Sfintei Liturghii s-au Binecuvântat și Sfințit toate ghivecele de flori cu pământ din Sfânta Biserică, preoții îndemnând credincioșii să intre să-și ridice fiecare florile aduse și ducându-le la casele lor,  fiecare familie să se împlinească de Binecuvântarea și Harul Duhului Sfânt.

Așa s-a încheiat o zi de rugăciune, sus pe micuțul deal al Oradiei, unde Biserica Albă „Înălțarea Domnului” își cheamă neîncetat credincioșii, îndemnându-i să umble cât de mult posibil pe cărările Domnului, iar florile să le îmbucure sufletele.

 

 Viorel ORBAI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *