Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

O nouă oază de verdeață și locuri de joacă în cartierul Grigorescu


Administraţia locală din Oradea continuă amenajarea de parcuri noi în cartiere, dorind să asigure un mediu cât mai prietenos și atractiv pentru cetățeni. O zonă verde de agrement și sport va fi realizată în cartierul Grigorescu, consilierii locali aprobând astăzi, 25 august, studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și coridorul de expropriere aferenţi acestei lucrări de utilitate publică de interes local.

„Prin Oradea – Oraș Verde, până în 2030, dorim ca fiecare locuitor, la o distanță de 5 minute de mers pe jos, să aibă un spațiu verde, unul de calitate unde să se poată relaxa, plus că ne dorim să creștem procentul de spațiu verde pe cap de locuitor. În ultimii 4 ani, în municipiu au fost date în folosință 12,3 hectare de noi zone verzi și aici amintesc Coridorul verde din strada Barcăului – 3,8 hectare, strada Veteranilor – 0,86 hectare, cartierul Grigorescu – 2,8 hectare, str. Soarelui – 2,7 hectare, str. Ion Bogdan – 1,47 hectare, zona Morii – 0,18 hectare și cartierul Tineretului – 1,57 hectare. Toate acestea au fost zone degradate, transformate în parcuri”, a precizat primarul Florin Birta.

Noul parc se va întinde pe 3.753 mp, fiind delimitat de străzile Valentina Boștină, Nicolae Toma și Radu Greceanu. În prezent, terenul este liber de orice construcție și a fost reglementat printr-un P.U.Z. aprobat prin H.C.L. nr. 174 din 2021, fiind inclus și în programul „Oradea, Oraș Verde”. Vor exista două accese pe latura dinspre str. Valentina Boștină și alte două dinspre str. Nicolae Toma, urmând să fie realizată o perdea verde din arbori, închisă la limite cu gard viu.

Toate aleile vor fi acoperite cu asfalt bituminos pentru a permite deplasarea facilă, fără efort deosebit, iar pista de alergat cu tartan va fi turnată în culoare roșie.

În zona de joacă vor exista echipamente destinate copiilor cu vârste cuprinse între 1-14 ani și un umbrar din lemn care va putea fi utilizat ca și suport pentru plantele cățărătoare, cu locuri de stat cu mese. Parcul va avea și un teren de sport multifuncțional de mini-fotbal și 4 panouri de baschet, zona urmând să fie dotată cu corpuri de iluminat tip LED, unele având camere de luat vederi 360°.

În parc va fi amenajată și o cișmea, alimentată de la rețeaua publică și un sistem de irigație prin aspersiune, respectiv de picurare pentru zonele plantate cu plante perene. Totodată, acolo vor fi plantați 55 de arbori foioși și rășinoși, iar peluzele vor fi acoperite cu trifoi alb ornamental pitic. Valoarea totală estimată a investiției este de 4.201.000,49 lei, inclusiv T.V.A., durata de execuție fiind de 6 luni.

În prezent, Primăria Oradea are în derulare 18 proiecte însumând 33 de hectare de spații verzi, care presupun atât reamenajarea unor parcuri deja existente, dar și transformarea unor zone noi în spații verzi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *