Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Oradea, campioană a absorbţiei fondurilor europene, în revista U.E.


În numărul 60 al revistei Panorama, editată de Comisia Europeană, municipiul Oradea este citat ca exemplu pentru felul în care a utilizat fondurile europene din perioada 2007-2013, fiind numit „campion al absorbţiei” fiind semnate contracte de finanţare în valoare de 247 milioane de euro.  Articolul mai subliniază faptul că investiţiile realizate din fonduri europene „au făcut din acest oraş un mediu primitor atât pentru companii cât şi pentru oameni”, numărul vizitatorilor din anul 2015 crescând de trei ori faţă de 2010. Revista estimează că proiectele pe care Oradea le-a realizat în doar 10 ani ar fi necesitat 50 de ani dacă ar fi fost făcute din bugetul local.

Numărul 60 al revistei Panorama este dedicat aniversării a 10 ani de când România şi Bulgaria au devenit membre UE. În secţiunea dedicată României, alături de Oradea, mai sunt menţionate alte două oraşe din ţară: Cluj (pentru transport public) şi Calafat (podul Calafat-Vidin).

Oradea, un oraş care dă un exemplu strălucit

Dacă v-aţi întrebat vreodată cum pot transforma fondurile europene un oraş, atunci ar trebui să aruncaţi o privire mai atentă asupra Oradiei. Oraşul din Transilvania este un campion al absorbţiei, semnând în perioada 2007-2013 contracte de finanţare în valoare de 247 milioane de euro.

Investiţiile au fost îndreptate spre turism, sănătate şi asistenţă socială, infrastructură de transport, educaţie şi cercetare, mediu, ca şi spre dezvoltarea afacerilor. Rezultatele acestor proiecte sunt mai mult decât grăitoare în privinţa importanţei utilizării la maxim a fondurilor disponibile. Ele au făcut din acest oraş un mediu primitor atât pentru companii cât şi pentru oameni: în 2015, vizitatorii au petrecut de trei ori mai multe nopţi în Oradea comparativ cu 2010, în timp ce companiile au făcut investiţii de 285 milioane de euro.

Astăzi, oraşul este un centru atractiv pentru companiile străine, în timp ce principalele beneficii directe ale investiţiilor sunt simţite de către locuitori: în cinci ani, rata şomajului a scăzut de aproape 4 ori. Într-adevăr, Oradea este un exemplu pentru toate oraşele din România. Ceea ce s-ar fi putut realiza din fonduri proprii în 50 de ani a fost făcut în doar 10 ani din fonduri europene, făcând posibilă dezvoltarea accelerată şi sustenabilă a oraşului.

Biroul de presă al Primăriei Oradea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *