Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Oradea și județul Bihor, campioni la atragerea de fonduri europene


In 2017, administrațiile locale din România (primării și consilii județene) au primit de la Uniunea Europeana dar si de la alți donatori sume în valoare de 440 de milioane de euro. Sumele sunt mai mari decât cele din 2016 (398,7 mil. euro), dar mult mai mici decât cele din 2015 (1.202,6 mil. euro), potrivit site-ului analizeeconomice.ro.

Intr-un top al municipiilor resedinta de judet, este demn de remarcat fapul ca Oradea este campioana detasata la atragerea de fonduri UE si alti donatori, cu 14, 3 milioane, reprezentand peste 86% din totalul banilor atrasi, la nivel national. In timp ce urmatoarele municipii resedinta de judet sunt la sub 1 milion de euro atrasi, Giurgiu (0,82 mil. euro), Constanța (0,80 mil. euro), Alba Iulia (0,55 mil. euro) și Baia Mare (0,51 mil. euro).

Interesant ca sunt unele primarii, printre care si municipiul Cluj-Napoca (-37 mil. lei) sau Primaria Capitalei (-41 mil. lei), care au avut de dat bani inapoi, cel mai probabil, deoarece au inregistrat, anul trecut, sume negative, in relatia cu UE.

Si in topul judetelor suntem fruntasi, judetul Bihor prin primăriile și consiliul județean a atras 31,3 mil. euro, din totalul sumelor primite de la UE, urmat fiind de Maramureș (28,9 mil. euro), Mureș (20,7 mil. euro), Timiș (20,3 mil. euro) și Iași (20 mil. euro) , judete care au primit cea mai mare parte a acestor bani.

Datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale ne arata ca interesul administratiilor locale, pentru atragerea de fonduri UE este extrem de scazut, aproape toate asteptand cu mana intinsa bani de la bugetul de stat, probabil, fiind mai usor de fraudat.

Primaria Oradea continua seria investiilor de zeci de milioane de euro si in 2018, iar dupa cum a anuntat Primarul Ilie Bolojan, acestea chiar se vor intensifica in 2018, fiind vorba de peste 40 de milioane de euro, o buna parte din ei atrasi din fonduri UE.

sursa: infooradea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *