Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Patrule mixte de poliţişti români și unguri, în stațiuni balneare și climaterice


În baza cordialelor relaţii instituţionale, schimburi de practici şi acţiuni comune, în perspectiva unei bune cooperări în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, Inpectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Căpitănia de Poliţie a Judeţului Hajdu – Bihar (Ungaria), formează câte două patrule mixte româno – ungare, care acționează în zonele turistice ale judeţului Bihor, în perioada 24 iulie  – 21 august. În acelaşi timp, alţi doi agenţi de poliţie din cadrul poliţiei bihorene sunt prezenţi în staţiunea Hajdúszoboszló din judeţul Hajdu – Bihar, (Ungaria) pentru forma acelaşi tip de patrule.

Patrulele mixte au la bază Protocolul de colaborare în vederea realizării misiunilor de patrulare comune, semnat de către inspectorii şefi ai celor două instituţii, comisar şef de poliţie Haniş Alin Antoniu şi general de poliţie dr. Gyurosovics Jozsef, la data de 13 iulie a.c. în Punctul de Trecere al Frontierei Borş-Artand.Protocolul este încheiat pe durată nedeterminată, recunoscut la nivel naţional şi vine ca o încununare a rezultatelor deosebite obţinute în cei nouă ani de funcţionare anterioară a acestor patrule mixte estivale româno-ungare.

În urma succesului activităţilor desfăşurate în comun de reprezentanţii celor două instituţii pe parcursul celor nouă ani anteriori, acţiunea din acest an este menită să prevină victimizarea turiştilor români şi maghiari, vizând, totodată, compatibilizarea modului de acţiune a poliţiştilor din cele două judeţe învecinate.

Patrulele comune româno – ungare acţionează, în judeţul Bihor, în zona turistică montană – în Parcul Natural Apuseni, zona carstică Padiş şi Valea Boga, puncte de atracţie importante pentru turiştii maghiari.

Totodată, în aceeaşi perioadă, poliţiştii bihoreni acţionează în patrule mixte alături de colegii unguri, în staţiunea turistică şi ştrandul Hajdúszoboszló, unul dintre cele mai mari ştranduri în aer liber din estul Europei, cu un mare aflux de turişti români în sezonul estival.

Acţiunea prezintă o importanţă practică deosebită, prin menţinerea şi dezvoltarea acţiunilor în bază comună în cadrul Euroregiunii Bihor – Hajdu – Bihar. Poliţiştii bihoreni îi vor integra în activitatea zilnică pe partenerii maghiari, prezentându-le modul de lucru al Poliţiei Române şi oferind lămuriri suplimentare profesionale, utilizând pentru comunicare limba maghiară, cunoscută de poliţiştii bihoreni selectaţi.

În acest context, luni, 24 iulie la ora 11(ora României), în Punctul de Trecere a Frontierei Artand / Borş, a avut loc schimbul poliţiştilor parte a patrulelor mixte, care marchează astfel debutul acţiunii comune.

Ioana Lascău, Purtător de cuvânt al ISJ Bihor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *