Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Personalitatea și biografia ce nu trebuie uitate: Doina Hanganu Bumbăcescu


Ziua Culturii Naționale este un prilej deosebit spre aducere aminte despre personalități mai puțin cunoscute, care prin activitatea și scrierile lor au contribuit la îmbogățirea culturii românești și promovarea ei în lume.

Printre aceștia se remarcă prof. Doina Hanganu Bumbăcescu, al cărui curriculum vitae, ne descoperă o viață și activitate ce o plasează în rândul  creatorilor de cultură și literatură românească și promovarea ei în diasporă. Olteancă prin elecțiune, bihoreancă prin adopție, Doina Hanganu Bumbăcescu și-a dedicat întreaga viață și activitate culturii și educației, fiind apreciată și recompensată cu diplome și nominalizări la Montreal în Canada. Este membră a Cenaclului literar „Mihai Eminescu” și colaboratoare de onoare a revistei românești „Candela de Montreal. Prin bunăvoința domniei sale am obținut o scurtă dar interesantă biografie care merită să fie cunoscută, ca semn al aprecierii pentru rezultatele muncii sale pe „tărâmul” culturii și educației. Punându-și în valoare talentul nativ și abilitățile literare domnia sa a publicat numeroase articole, recenzii  la diferite publicații din țară și străinătate, precum și două cărți: „Vocabularul poeziilor lui Mihai Eminescu,” București 1985 și Povestiri și vesele și triste, Oradea 2015.

 CURRICULUM VITAE

„ Părinții mei: tata magistrat la Craiova iar mama, profesoară de limba română  și director la liceul „Elena Cuza” din Craiova, cel mai mare liceu din Oltenia (liceul de fete), al doilea din țară”.

Familia și studiile liceale și-au pus amprenta pe pregătirea intelectuală a tinerei (n. n.). Mama era stră, strănepoata cronicarului Ion Neculce și nepoata pictorului Octav Băncilă și a scriitoarei Sofia Nădejde. După bacalaureat am fost studentă la Facultatea de Filologie – limbă și literatură română din București (1948 – 1953). Am avut ca profesori somități în cultura românească și europeană:  Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan, Alexandru Graur (lingviști), George Călinescu,Tudor Vianu (literatură și istorie literară). Din seria mea s-au ridicat multe nume care au devenit celebre în literatură: Titus Popovici, Ion Hobana,(istorie și critică literară), Marin Bucur, Th. Vârgolici, Liviu Călin, Georgeta Horodincă, Gh. Mihăilă, Ioan Dodu Bălan, Paula Diaconescu, Mioara Grigorescu – Avram (lingviști).

După terminarea facultății am fost încadrată ca redactor la E.S.P.L.A, cea mai mare editură din România, continuatoarea editurii „Fundațiilor Regale”, înființată de Regele Carol al II-lea.  De la editură am fost transferată la „Direcția difuzării cărții”din Ministerul Culturii. (DDC). Aici se hotăra tirajul tuturor cărților care apăreau în țară. Sarcina mea era să fixez tirajul cărților de literatură română și străină (traduceri), critică și istorie literară.

În anul 1963, în interesul familiei am părăsit Bucureștiul  pentru județul Bihor și am intrat în învățământ la Vadu Crișului (1963 – 1970), apoi la Aleșd (1970 – 1977), unde am fost titularizată pe post. Ultimul periplu educațional, de unde m-am și pensionat a fost Liceul Industrial nr.4 Oradea (1977 – 1987). Am parcurs toate gradele didactice și am urmat a doua facultate la Cluj, limba și literatura engleză. În tot acest timp am colaborat prin articole și recenzii cu prestigioasele reviste: „Viața Românească” din București și „Familia” din Oradea.

Începând din anul 1991 am făcut mai multe călătorii în Canada, la fiul meu, în orașul Montreal, unde am luat legătura cu membrii comunității românești. Am devenit membră a cenaclului literar „Mihai Eminesu” și colaboratoare a revistei „Candela de Montreal”, revistă pe care am redactat-o multă vreme, figurând în caseta tehnică. În această revistă am publicat numeroase editoriale și articole în care am promovat literatura românească. Datorită activității susținute în cenaclu , revistă și a comunității românești în general, în anul 2013 am fost nominalizată la Gala Personalităților Române, categoria „Promovarea culturii române”. Sub auspiciile Consulatului român, cu ocazia ”Anului Francofoniei”am prezentat conferința cu titlul: „Les roumains et la culture francaise”. În ianuarie 2017, Consulatul român din Canada, Montreal, mi-a acordat o„ Diplomă de Onoare”pentru întreaga activitate depusă în cadrul comunității românești”.         (Doina Hanganu  Bumbăcescu)                                                                                  

prof. Nicu Răcuciu       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *