Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Povestea tricolorului


Ca în fiecare an, am sărbătorit ziua României cot la cot cu toate oficialitățile orașului. Am cumpărat tricolorul în diferite forme, am admirat echipamente celor care își dedică viața salvării naționale, am fost martorii unei cereri în căsătorie, am stat la coadă la tradiționala “fasole cu ciolan” am urmărit cu sentimentul siguranței defilarea oamenilor în uniforme. Cu alte cuvinte, am participat fiecare la această petrecere cu tot ce am putut.

Din marea de steaguri tricolore, ce împrejmuia statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, unul anume ieșea în evidență într-un mod aparte. Nu era nou-nouț și strălucitor precum celelalte, ci părea mult mai… trecut prin viață. Decolorat și sfâșiat, cu gaura decupată cândva, într-un dramatic decembrie `89, steagul revoluționarilor bihoreni aduce aminte de cea mai idealistă perioadă din istoria recentă a poporului român. În jurul său, nici 10 oameni, toți eroi ai acelor vremuri. Fără uniforme, fără semne distinctive, cu chipurile brăzdate de vremuri, care azi nici nu mai sunt povestite.

Acesta este steagul adevăraților noștri eroi, stindardul sub care au luptat ultimii noștri revoluționari, oameni care și-au riscat viața în 1989 pentru a scoate România din comunism. Acei oameni simpli, orădeni de-ai noștri, ascund poate cele mai cutremurătoare povești, multe dintre ele neștiute.

Au trecut 27 de ani de atunci, iar nouă nu ne mai place să ascultăm povești triste. Acel grup mic de bărbați mari, tăcuți și demni, împreună cu steagul lor ponosit, au fost pentru mine pata de culoare și de autentic din toată acea atmosferă protocolară.

Vom sărbători România în fiecare an, în special în 2018  pentru că intrăm în centenar, va fi mereu un motiv de bucurie, dar haideți să ne ațintim privirea și asupra acestui steag. Să îi ascultăm și lui povestea cât încă are cine să ne-o spună.

Bianca Feric, studentă la Facultatea de jurnalism a U.O.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *