Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Pregătirea Pieței de miei de Paști, din Oradea și programul de funcționare


SC Administraţia Domeniului Public SA Oradea, împreună cu Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, anunţă deschiderea Centrului de sacrificare și comercializare a mieilor în Piața Ioşia din Oradea, cu ocazia sărbătoririi Paştelui.

Piaţa de miei va fi deschisă pentru cumpărători după următorul program: de marţi până vineri, între orele 9 –17 iar sâmbătă 15 aprilie, între orele 9 – 13.

Comercianţii de miei trebuie să plătească catre ADP SA o taxă de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc/zi – accesul acestora și a mieilor se va face zilnic începând cu ora 8.00. Tariful încasat de ADP de la măcelari, pentru serviciile de sacrificare miei, este de 75 lei/zi/măcelar, iar verificarea stării de igienă și sănătate a măcelarilor se va face zilnic între orele 8.30 -9.00.

Măcelarii trebuie să aibă echipament minim de protecție sanitară (salopetă completă, boneta, halat/ șorț plastic de protecție, încăltăminte adecvată – cizme, să dețină instrumentarul necesar desfășurării activității – toate din materiale igienizabile și inoxidabile, respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare – atestată cu fișă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii. Producătorii trebuie să aibă asupra lor – pentru atestarea eligibilității din punct de vedere a sănătății animalelor următoarele documente: certificatele sanitare veterinare care atestă starea de sănătate a mieilor, formularele de mișcare și  formularul privind furnizarea informațiile referitoare la lanțul alimentar, iar pentru a dovedii calitatea de crescători de animale să dețină și să prezinte atestatele de producători și carnetele de comercializare, iar pentru operatorii economici copia după CUI și avizul de însoțire a mărfii.

Crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în acest centru trebuie sa îndeplinească următoarele cerințe minime:

– în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceștia trebuie să fie identificaţi prin crotalii şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalii dublă.

– înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la DSVA  de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale, care în urma examenului va emite documentele sanitare veterinare în conformitate cu legislația în vigoare

– mijloacele de transport animale trebuie să deţină document de înregistrare/autorizaţie sanitară veterinară,. Sunt exceptate de la obligația de a deține document de înregistrare/autorizație pentru mijlocul de transport, mijloacele de transport proprii ale agricultorilor care efectuează transportul propriilor animale pe distanțe de până la 50 km, cu condiția ca mijloacele de transport să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.

Pentru a fi admis în Centrele de sacrificare numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul și seria crotaliilor acestor animale, trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoțesc transportul. Este interzisă afluirea în zona Centrului de sacrificare a animalelor din alte specii decât ovină și caprină, precum și a animalelor din specia ovină și caprină în vârstă mai mare de 6 luni.

Florin Alexandru, purtător de cuvânt la ADP Oradea

One Response “Pregătirea Pieței de miei de Paști, din Oradea și programul de funcționare”

  1. bubu
    aprilie 8, 2017 at 8:01 pm

    cat va fi pretul la asa taxe mari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *