Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Prestigios premiu internațional de literatură selecționează în finală o carte despre Bihor scrisă de un bihorean


 

Buongiorno, Bihor!

Un viitor luminos. Crescut în Transilvania în umbra comunismului/ Un futuro luminoso. Cresciuto in Transilvania allombra del comunismo

O carte de autoficțiune apărută în versiune italiană 2021 la editura orădeană Ratio et Revelatio, iar în versiune română în 2018, despre Bihorul anilor 50, a impresionat juriul unui prestigios premiu italian de literatură – Premio Internazionale per la Letteratura Città di Como. Este singura carte apărută la o editură românească selecționată la această ediție a premiului, a VIII-a.

Autorul, „italo-australo-bihorean”, profesorul Teodor Flonta, originar din satul Lupoaia, Bihor, dezvăluie viața la firul ierbii a primilor ani de dictatură de tip stalinist din România post-belică. Copil fiind, asistă de mai multe ori la ororile regimului, tatăl este arestat și încarcerat, iar mama bătută și umilită, el însuși este nedreptățit la școală de profesori pentru vina de a fi copil de „chiabur”, „dușman al poporului”. Continuarea volumului, romanul, cu suport documentar intitulat „Inele de hârtie. Iubirea nu cunoaște granițe”, descrie cu amănunte relevante viața de student la Litere în București și dificultățile derivate dintr-o nouă „vină”, aceea de a se fi îndrăgostit de italianca Ariella – în vizită la o conferință la universitatea bucureșteană, „element străin, dușmănos” – a apărut tot la editura Ratio et Revelatio la începutul acestui an.

Teodor Flonta părăsește pământurile natale pentru totdeauna, mai întâi pentru a se stabili cu soția italiancă la Milano, unde se nasc fiii Stefano și Francesco, apoi în Australia, unde împreună cu soția devin profesori de italiană la universitate, și chiar fondează departamentul de italienistică al Universității din Hobart, Tasmania. Revine în Bihor și scrie despre Bihor în cele două romane ale sale apărute în română, italiană și engleză.

Pentru înaltul grad de autenticitate al mărturiilor, cele două volume au fost incluse de editoarea Raluca Lazarovici Vereș în colecția Authentica, alături de alte mărturii ale vremii, cele ale lui Paul Goma, îngrijite în ediții definitive de istoricul Flori Bălănescu, cele privind arhivele securității Richard Wurmbrand, îngrijit de Maria Hulber. Ambele cărți ale lui Teodor Flonta s-au bucurat de aprecierea renumitului critic literar Alex Ștefănescu, care vorbește despre „o revelație” a cărților de memorialistică.

Volumele se găsesc în librării sau pe site-ul editurii Ratio et Revelatio https://www.ratioetrevelatio.com/.

 

 

Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *